Hier vind je alle praktische info over het gebruik van de Bib

Inschrijven

Als je wilt gebruik maken van de diensten van de Bib, moet je lid worden van de Bib. Dat is gratis als je nog geen 18 jaar bent.
Breng je identiteitskaart mee en meld je aan aan de balie.

  • < 18 jaar: gratis
  • > 18 jaar: 5 euro / jaar
  • Instellingen: gratis
  • Nieuwe inwoners: gratis gedurende 1 jaar

Ontlenen

Om materialen te ontlenen heb je altijd je lidkaart of identiteitskaart nodig.

Je kan maximum 15 materialen per keer ontlenen. De meeste materialen kan je gratis ontlenen, voor dvd's betaal je 0,50 euro.

Je kan de geleende materialen 4 weken houden. Voor instellingen zoals scholen, rusthuizen, kinderdagverblijven enz. is een langere uitleentermijn mogelijk.

Verlengen

Je kan de uitleentermijn maximum 2 keer verlengen met nog eens 4 weken. Gereserveerde materialen kunnen niet worden verlengd.

Voor dvd's betaal je opnieuw leengeld bij een verlenging.

Verlengen  kan aan de zelfuitleenautomaten (neem je bibkaart mee!), aan de balie, per telefoon of via online via Mijn Bibliotheek. Hou er rekening mee dat je niet zelf meer kan verlengen als de uitleentermijn verstreken is. Neem in dat geval contact op met de Bib.

Koppel de lidmaatschappen van al je gezinsleden om alles in één oogopslag te beheren.

Reserveren

Reserveren kost 0,80 euro per materiaal.

Om gebruik te kunnen maken van deze dienst moet je lid zijn van de Bib en geregistreerd zijn in Mijn Bibliotheek.

Als de materialen beschikbaar zijn, krijg je een mailtje. Kom de reservatie binnen de 2 weken ophalen. Daarna vervalt de reservering, maar moet je toch nog de kost betalen.

Verwittigingsmails

Enkele dagen voor het verstrijken van de uitleentermijn wordt een verwittigingsmail gestuurd naar het opgegeven adres. Het is altijd mogelijk dat verwittigingsmails niet correct ontvangen of verstuurd worden. Hou daarom steeds de inleverdatum op het uitleenbriefje of via Mijn Bibliotheek in de gaten.

Inleverbus

Je kan je materialen ook buiten de openingsuren inleveren via de inleverbus. Eventuele boetes kunnen tijdens het volgende bibbezoek betaald worden aan de zelfuitleenautomaten. 

Aankoopsuggestie

Vind je niet wat je zoekt en heb je een goede aankooptip? Geef je aankoopsuggestie door.

Je krijgt een berichtje als het materiaal beschikbaar is of als het niet wordt besteld.

Lenen in een andere Bib (IBL)

Vind je niet wat je zoekt? Misschien is het materiaal wel beschikbaar in een andere Bib. Hier vind je de Vlaamse Catalogus met de beschikbaarheidsinformatie van de meeste Vlaamse bibliotheken.

  • Ga zelf naar een van de andere bibliotheken van het netwerk van Vlaams-Brabant. Onze bibkaart is ook geldig in de andere bibliotheken. Materialen ontlenen kan dus ook elders zonder meerkost.
  • Vraag het materiaal aan in een andere Bib en laat het boek in onze Bib leveren. Interbibliothecair leenverkeer kost 2 euro. Kom hiervoor naar onze infobalie of vul een aanvraagformulier in.

Verlies of beschadiging

Bij verlies, diefstal of ernstige beschadiging betaal je zelf de kostprijs van het materiaal.

Internet

Je kan gratis gebruik maken van de internetcomputers in de Bib of van het wifi netwerk voor bezoekers met je eigen toestel. Afdrukken van de internetcomputers kan tegen betaling.

Gebruikersreglement

Iedereen ontvangt een exemplaar van het gebruikersreglement bij inschrijving.
Download hier het gebruikersreglement en de tarievenlijst.