Hier vind je alle praktische info over het gebruik van de Bib

Inschrijven

Als je wilt gebruik maken van de diensten van de Bib, moet je lid worden van de Bib. Dat is gratis als je nog geen 18 jaar bent.
Breng je identiteitskaart mee en meld je aan aan de balie.

  • < 18 jaar: gratis
  • > 18 jaar: 5 euro / jaar
  • Instellingen: gratis
  • Nieuwe inwoners: gratis gedurende 1 jaar

Ontlenen

Om materialen te ontlenen heb je altijd je lidkaart of identiteitskaart nodig.

Je kan maximum 15 materialen per keer ontlenen. De meeste materialen kan je gratis ontlenen, voor dvd's betaal je 0,50 euro.

Je kan de geleende materialen 4 weken houden. Voor instellingen zoals scholen, rusthuizen, kinderdagverblijven enz. is een langere uitleentermijn mogelijk.

Verlengen

Je kan de uitleentermijn maximum 2 keer verlengen met nog eens 4 weken. Gereserveerde materialen kunnen niet worden verlengd.

Voor dvd's betaal je opnieuw leengeld bij een verlenging.

Verlengen  kan aan de zelfuitleenautomaten (neem je bibkaart mee!), aan de balie, per telefoon of via online via Mijn Bibliotheek.

Koppel de lidmaatschappen van al je gezinsleden om alles in één oogopslag te beheren.

Reserveren

Reserveren kost 0,80 euro per materiaal.

Om gebruik te kunnen maken van deze dienst moet je lid zijn van de Bib en geregistreerd zijn in Mijn Bibliotheek.

Als de materialen beschikbaar zijn, krijg je een mailtje. Kom de reservatie binnen de 2 weken ophalen. Daarna vervalt de reservering, maar moet je toch nog de kost betalen.

Inleverbus

Je kan je materialen ook buiten de openingsuren inleveren via de inleverbus. Eventuele boetes kunnen tijdens het volgende bibbezoek betaald worden aan de zelfuitleenautomaten. 

Aankoopsuggestie

Vind je niet wat je zoekt en heb je een goede aankooptip? Geef je aankoopsuggestie door.

Je krijgt een berichtje als het materiaal beschikbaar is of als het niet wordt besteld.

Lenen in een andere Bib (IBL)

Vind je niet wat je zoekt? Misschien is het materiaal wel beschikbaar in een andere Bib. Hier vind je de Vlaamse Catalogus met de beschikbaarheidsinformatie van de meeste Vlaamse bibliotheken.

  • Ga zelf naar een van de andere bibliotheken van het netwerk van Vlaams-Brabant. Onze bibkaart is ook geldig in de andere bibliotheken. Materialen ontlenen kan dus ook elders zonder meerkost.
  • Vraag het materiaal aan in een andere Bib en laat het boek in onze Bib leveren. Interbibliothecair leenverkeer kost 2 euro. Kom hiervoor naar onze infobalie of vul een aanvraagformulier in.