Door je voorraad bibboeken heen? Of zin in iets anders? De Bib geeft je graag tips om in deze tijden je innerlijke lezer tevreden te stellen via de digitale weg.

Digitale tips.jpg

Er bestaan heel wat mogelijkheden om aan digitaal leesvoer te geraken, zowel voor jong als oud. Dat gaat van e-boeken tot verhalenplatformen of van podcasts tot Instagrampoëzie. Wij maakten een overzicht van enkele Nederlandstalige en Engelstalige opties:

E-boeken

E-boeken zijn intussen bekend bij het grote publiek. Uiteraard kan je die blijven bestellen via de boekhandel, maar er zijn ook heel wat gratis alternatieven. Zo heeft Bol.com een assortiment met gratis titels en vind je op DBNL heel wat Nederlandstalige klassiekers. Geïnteresseerd in kunst? Dan kan je op Getty Virtual Library terecht voor een ruim aanbod aan kunstboeken. Voor Engelstalige klassiekers moet je bij Open Culture zijn. Let wel, de formaten waarin deze boeken aangeboden worden, zijn misschien niet altijd geschikt voor jouw e-reader.

Podcasts

Net als e-boeken weten ook podcasts meer en meer mensen te bekoren. Boekenplatform Lang Zullen We Lezen verzamelde de interessantste podcasts over lezen, schrijven en boeken. In de podcast Zandman nodigt Radio 1 mooie stemmen uit de Vlaamse culturele wereld uit om hun favoriet kortverhaal te delen met de luisteraars. UiTmetVlieg maakte een nuttig overzicht van leuke podcasts en luisterboeken voor kinderen.

Online kortverhalen

Sommige verhalen vind je zonder al te veel moeite via websites. Zo biedt Shortreads je elke dag een kort verhaal over de actualiteit en heeft het kortverhaal 'A scandal in Bohemia' van Arthur Conan Doyle ook een online plek gekregen.

Sweek

Sweek is een verhalenplatform waar schrijvers en lezers mekaar ontmoeten. Je hebt er toegang tot duizenden verhalen en boeken en kan er zelf ook dingen uploaden om te delen met een publiek.

Interactieve verhalen

Mag het soms wel eens wat meer zijn voor jou? Dan is een interactief verhaal misschien wel iets voor jou. Stukje voor stukje krijg je een verhaal te lezen, maar jij beslist via klikken of scrollen waar het heen gaat. Er bestaan gewone verhalen in deze vorm, zoals Smooch.click (KNT), The shape of clouds of Breathe, maar ook graphic novels. Leuke voorbeelden van dat laatste zijn The boat, These memories won't last en Tell me your secrets.

Instagrampoëzie

Is het fenomeen van Instagrampoëzie je nog niet bekend? Op dit sociaal medium vind je steeds vaker mensen die er korte teksten, bedenkingen of gedichten delen met hun volgers. De bekendste onder die 'Instagramdichters' is wellicht Rupi Kaur, die ook al enkele papieren dichtbundels uitbracht. Atticus weet eveneens al geruime tijd een groot publiek te boeien met zijn tekstjes. Dichter bij huis vind je Siel Verhanneman, die ook al twee dichtbundels op haar naam heeft staan, of de Hupsakeetjes van Paulien Henkens.

Heb je zelf nog goede tips voor digitaal leesplezier? Laat het gerust weten via bibliotheek@zoutleeuw.be! We vullen ons overzicht graag aan of geven je tips door via onze facebookpagina.

uitinhuis_z.png