Titel
Thuis
Auteur
Toni Morrison
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Home
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
157 p.
ISBN
9789023475743 (hardback)

Besprekingen

Twee kinderen kijken hoe twee hengsten elkaar bekampen en zien hoe een lijk wordt gedumpt. ‘[D]e paarden, een mannenvoet en een trillende Ycidra onder mijn arm’ beheersen Frank Moneys gedachten vijftien jaar later nog, in de ziekenboeg van de gevangenis. Hij houdt zich doodstil; dan laten ze de volgende morfine-injectie misschien achterwege en kan hij ontsnappen. Frank zoekt zijn toevlucht in een kerkje, waar hij uitrust voor zijn reis naar Lotus, Georgia. Daar is zijn zus Ycidra (Cee) slachtoffer geworden van medische experimenten. Als Frank geen haast maakt, redt ze het misschien niet.
Zoals gewoonlijk beschrijft Toni Morrison de identiteitsvraag van de zwarte Amerikaan en de dwalende mens, die greep tracht te krijgen op zichzelf. Het verhaal komt in flarden. Een bekend motief in de Amerikaanse literatuur is dat van de identiteit die ontleend wordt aan de grond waarop men leeft. Voor de zwarte Amerikaan was dat altijd al een hoogst onbestendig iets.
Morrison plaatst de zwarte …Lees verder
In deze kleine literaire roman behandelt de Amerikaanse schrijfster Toni Morrison (Nobelprijs 1993) thema’s die wij kennen uit eerder werk: het lot van de zwarte bevolking in de Amerikaanse geschiedenis; de zoektocht naar identiteit en een pleidooi voor humaniteit. De 24-jarige Frank Money heeft ernstige trauma’s opgelopen in de Korea-oorlog die Amerika voerde in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Als zwarte oorlogsveteraan voelt hij zich uitgerangeerd in de racistische Amerikaanse samenleving van die jaren. Frank worstelt met de drank, het enige medicijn tegen de hallucinaties waarin hij de gruwelijke dood van twee jeugdvrienden herbeleeft. Met zijn drieën hadden zij getekend voor het leger om te ontsnappen aan hun armoedige geboortegrond. Als minnaar trekt Frank in bij een alleenstaande vrouw, maar die ergert zich algauw aan zijn ‘afwezigheid’. Dan krijgt Frank bericht dat zijn jongere zus Cee in levensgevaar is en zijn hulp nodig heeft. Het geeft Frank de moed om eindelijk terug …Lees verder

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931 - New York, 5 augustus 2019) was een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse personages.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard-universiteit in Washington en het was daar, dat ze haar naam verand…Lees verder op Wikipedia