Boek
Nederlands
Titel
Kolyma
Auteur
Tom Rob Smith
Vertaler
Irving Pardoen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The secret speech
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2009
419 p.
ISBN
9789041414212 (paperback)

Besprekingen

Op basis van een waar gebeurde geschiedenis ? over Andrei Tjikalito, de beruchtste Russische seriemoordenaar ? publiceerde de jonge Engelse auteur Tom Rob Smith (1979) vorig jaar zijn virtuoze debuutthriller Kind 44 (De Leeswolf 2008, p. 266). Hij vertelt daarin het verhaal van de ambitieuze agent Leo Demidov, in 1953 werkzaam bij het hoofdkwartier van de Tsjeka, de geheime dienst van het stalinistische Rusland, dat bekend staat als een 'fabriek die schuld produceert'. Leo heeft zich vereenzelvigd met het totalitaire systeem, en als loyaal en gezagsgetrouw opsporingsambtenaar vindt ook hij dat misdaad niet kan bestaan in de nieuwe, communistische maatschappij. Maar dit besef begint te wankelen als hij ontdekt dat een onschuldige wordt gemarteld en hij op het spoor komt van een nietsontziende kindermoordenaar. De politiek-morele dilemma's die daarvan het gevolg zijn, brengen hem in grote moeilijkheden, terwijl het ideologische systeem uit alle macht en meedogenloos zijn e…Lees verder
Na de dood van Stalin schrijft Chroesjtsjov een brief waarin hij verklaart dat er fouten zijn begaan en onschuldige mensen zijn veroordeeld. Dit zorgt voor een opstand bij slachtoffers die wraak willen nemen op degenen die schuldig zijn aan hun gevangenschap en martelingen. Geheim agent Leo wordt gedwongen een gevangene te bevrijden uit de goelag. Daar wordt hij herkend en net zo behandeld als degenen die door hem gearresteerd zijn. Deze beklemmende en zeer spannende thriller geeft een indringend beeld van het leven in de Sovjet-Unie in 1956. Mensen moeten keuzes maken die altijd verkeerd zijn en niemand is te vertrouwen. Het verhaal speelt in Moskou, Boedapest en in de ijskoude gevangenkampen in Siberië. Een zeer spannend verhaal, met veel gruwelijke passages over de helse omstandigheden in de kampen. Een absoluut geweldige roman, uitstekende karakterbeschrijvingen een subliem plot. Paperback met kleine druk.

Over Tom Rob Smith

Tom Rob Smith (Londen, 1979) is een Brits schrijver, die in 2008 debuteerde met zijn literaire thriller Kind 44, dat aan 27 internationale uitgeverijen is verkocht. Uitgeverij Ambo/Anthos bracht het boek eind maart 2008 uit voor het Nederlands taalgebied.

Biografie

Smith is de zoon van een Zweedse moeder en Engelse vader en studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Cambridge. Vervolgens schreef hij scripts voor film en televisie.

Kind 44, in Engeland uitgegeven onder de titel Child 44, is het eerste boek van een geplande trilogie: Smith heeft het tweede en derde deel inmiddels ook uitgebracht. Alle drie de boeken zijn al in het Nederlands vertaald. Het verhaal van Kind 44 speelt zich af in 1953, de periode waarin Jozef Stalin de leider was van Rusland. Het boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Russisch/Oekraïense seriemoordenaar Andrei Chikatilo. In 2009 kwam Smith met een ver…Lees verder op Wikipedia