Boek
Nederlands

Sarah en haar spookjes

Thierry Robberecht (auteur), Philippe Goossens (illustrator)
+1
Sarah en haar spookjes
×
Sarah en haar spookjes Sarah en haar spookjes
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als een klein meisje (ik-figuur) het dure parelsnoer van haar moeder breekt, jokt ze daarover. Zo roept ze jokspookjes op. Hoe kan ze de spookjes weer laten verdwijnen? Prentenboek met nai͏̈eve tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Leugens
Titel
Sarah en haar spookjes
Auteur
Thierry Robberecht
Illustrator
Philippe Goossens
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
9789044804935 (hardback)

Besprekingen

Sarah is ongehoorzaam want ze speelt met het parelsnoer van mamma terwijl dat haar verboden is. Als het stukgaat, jokt ze; er komt met iedere leugen een jokspook bij waardoor de afstand tussen mensen wordt vergroot. De illustraties van het boek zijn veelal op dubbele pagina's afgedrukt, in gemengde techniek en naïeve stijl, met veel bruine en blauw-groene tinten. De tekst is soms op een witte pagina, soms in de illustratie afgedrukt en bevat moeilijke woorden als collier, juwelen e.d. De tekst is gesteld in de ik-vorm waardoor kinderen zich sneller zullen identificeren met Sarah, ware het niet dat haar taal erg volwassen is. Het boek is bruikbaar om het probleem van jokken bespreekbaar te maken met kinderen vanaf ca. 4 jaar. Heraanbieding van het boek, nu als Fundel. Dit interactieve prentenboek bevat een chip met een aantal leuke en stimulerende digitale toepassingen, die zorgvuldig zijn afgestemd op de inhoud van het boek.

Sarah en haar spookjes

Sarah breekt per ongeluk het mooiste halssnoer van mama. Omdat mama haar verboden had om ermee te spelen durft Sarah dit niet te bekennen. Iedereen in haar omgeving merkt dat Sarah ergens mee zit en telkens ze dit ontkent, floept er een spookje uit haar mond. Deze spookjes blijven rond haar toeren en maken haar vreselijk ongelukkig. Als Sarah eindelijk alles opbiecht, verdwijnen de spookjes en kan ze weer gelukkig zijn. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van het meisje en staat dus in ‘ik’-vorm, wat de inleving zou moeten bevorderen, maar niet alle kleuters hebben zo iets al meegemaakt. Soms is de woordenschat ook vrij moeilijk, de symbolische betekenis (filosofie) die er achter zit, is niet zo eenvoudig. Een boekje dat gaat over de gewetensvorming bij jonge kinderen. Hoe een leugen of een geheimpje het moeilijk of onmogelijk maakt om nog te genieten. Jammer dat het allemaal zo expliciet en moraliserend klinkt. Je kan je moeilijk voorstellen dat een kleuter iets zegt al…Lees verder

Over Thierry Robberecht

Thierry Robberecht (Brussel, 11 februari 1960) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Werk

Robberecht begon als striptekenaar en werkte onder meer voor Casterman. Ondertussen hij heeft ook al verschillende verhalen voor prentenboeken geschreven. In 2015 publiceerde hij de jeugdroman Memo 657.

In 2012 en 2013 schreef hij de scenario's voor twee albums in de stripreeks Lefranc, te weten De eeuwige shogun en Het geheim van Stalin.

Bekroningen

  • 2017: Prix des Incorruptibles voor Memo 657