In het liefdesleven van de dichter Adriaan Roland Holst in de periode 1936-1945 spelen de kunstenares Gisèle van Waterschoot en de jonge actrice Mies Peters een grote rol.
Titel
Gisèle
Auteur
Susan Smit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, [2018]
510 p.
ISBN
9789048845163 (paperback)

Besprekingen

Susan Smit blijft haar inspiratie putten uit het Nederland van voor de Tweede Wereldoorlog, deze keer met een groots opgezet epos over het kunstenaarsmilieu voor en tijdens de oorlogsperiode. De centrale figuur in de roman is Gisèle van Waterschoot van der Gracht, een vrouw die sinds de periode die hier wordt beschreven een grote betekenis heeft gekregen voor de kunsten. Daarnaast volgen we ook A. Roland Holst, Jany voor de vrienden, een gevierd dichter uit die tijd die een nauwe band had met Gisèle. De roman is niet noodzakelijk geschiedkundig helemaal correct doordat de feiten hier en daar geromantiseerd zijn of doordat gaten worden opgevuld met hoe het had kunnen lopen.
Het effect is een opmerkelijk doorleefde impressie van hoe de oorlog werd beleefd door kunstenaars. De geschiedenis komt tot leven doordat Smit de vrijheid heeft genomen om een verhaal te creëren. Deze roman is geen alternatief voor de geschiedschrijving, maar wel een krachtige aanvulling daarop. Als lezer word…Lees verder
De dichter A. Roland Holst (’Jany’) (1988-1976) was een notoire rokkenjager. De veelgelezen Susan Smit schreef over diens liefdesleven tussen 1936 en 1945 deze fictieve roman. Voor de historische feiten baseert zij zich voornamelijk op Van der Vegts biografie (2000). Smit schrijft vanuit het perspectief van de drie belangrijkste figuren: de dichter, de kunstenares Gisèle van Waterschoot en de jonge actrice Mies Peters. Talloze andere geliefden worden slechts genoemd. Mies ontwikkelt zich tot Jany’s grote liefde, wat blijkt uit zijn reacties als zij op 33-jarige leeftijd sterft. Gisèle (gestorven 2013) had een kortstondige relatie met Jany, maar hun vriendschap duurde levenslang. De beide vrouwen zijn elkaars tegenpolen. Jany had een grote behoefte aan vrouwelijk gezelschap (naast dat van collegadichters); maar de aantrekkingskracht bekoelde, zodra de vrouw zich meer in het hoofd haalde. Het schrijverschap was zijn enige metgezel. De roman komt langzaam op gang, leest vlot, maar bevat …Lees verder

Over Susan Smit

Susan Smit (Leiden, 24 februari 1974) is een Nederlandse schrijfster, columniste en voormalig fotomodel.

Levensloop

Ze groeide op in Noordwijk, haar vader baatte een strandpaviljoen uit. Haar voortgezet onderwijs volgde ze aan het College Leeuwenhorst te Noordwijkerhout (1987-1993). Ze werd als fotomodel ontdekt op het strand van Noordwijk, maar haar werk als internationaal fotomodel vond Smit oppervlakkig en eenzaam. Daarnaast was ze zangeres van de groep JKP Project. Ze kreeg behoefte aan meer inhoud In 1994 ging ze Culturele Studies, Nederlandse Taal- en Letterkunde, studeren aan de Universiteit van Amsterdam (1994 propedeuse-1997). Hierbij liep zij in het eerste halfjaar van 1997 stage bij het links-radicale actieblad Ravage. Op haar 26e studeerde ze aan de Universiteit van Amsterdam af in Culturele Studies., met Nederlandse Taal- en Letterkunde als hoofdvak.

Na een artikel geschreven te hebben over moderne hek…Lees verder op Wikipedia