Boek
Nederlands

Dat is mijn bal!

Selma Noort (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
+1
Dat is mijn bal!
×
Dat is mijn bal! Dat is mijn bal!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tom wil spelen met de bal. Maar de bal rolt weg. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Spelen
Leesniveau
AVI 2, AVI M3
Titel
Dat is mijn bal!
Auteur
Selma Noort
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2003
27 p. : ill.
ISBN
9789027675286

Besprekingen

Tom krijgt een bal van zijn papa maar bij de eerste schop is ie hem kwijt. De bal ontglipt hem telkens weer omdat allerlei personen hem verder wegschoppen. Het verhaal van dit vierde boekje in de serie 'ik lees!' is misschien wat herhalend maar heel coherent. Het slapstick karakter van het verhaal kan de aandacht trekken en houden van kinderen.

Dit boek, bedoeld voor AVI-niveau 2, na ongeveer zeven maanden leesonderwijs, bevat al vrij veel tekst, meer lettergrepen en langere zinnen. De verschillende scènes en de gevoelens en gedachten van Tom worden ons uitgebreid beschreven, wat een positief punt is voor de ontwikkeling van de woordenschat (lexicale velden) en begrijpend lezen. De tekeningen van Ingrid Godon zijn mooi, in de wat hoekige stijl en warme kleuren die je tegenwoordig zo vaak ziet in kinderillustraties. [Chris Bulcaen]
Tom krijgt van zijn vader een mooie, rode bal. Hij wil ermee spelen, maar de bal rolt weg. Iemand schopt tegen de bal en Tom rent hem achterna. Dat is het begin van een achtervolging waarbij de bal op verschillende plaatsen en bij verscheidene personen belandt. Ten slotte kan Tom de bal toch bemachtigen. Deel uit de serie 'ik lees!'*. In dit leuke verhaal hebben enkele volwassenen een onweerstaanbare drang om tegen de bal te trappen, zodat Tom telkens te laat komt om zijn bal te pakken. Verrassende wendingen en herkenbare situaties maken de lezer nieuwsgierig naar het verdere verloop. De eenvoudige tekst voor jonge lezers leest heel soepel door de gevarieerde zinsbouw en de dialogen, AVI-M3. De zinnen zijn kort en staan onder elkaar gedrukt. Expressieve tekeningen in zachte tinten visualiseren levendig de tekst. Een aantrekkelijk leesboek na ongeveer zeven maanden leesonderwijs. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Selma Noort

Selma Noort (Leiden, 7 april 1960) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster en kunstschilder.

Biografie

Noort studeerde voor kleuterleidster aan de kleuterkweekschool in Leiden, toen ze haar eerste boek, Ik hoef niet op schoot, schreef. Selma Noort kwam in contact met Miep Diekmann, die ervoor zorgde dat het boek gepubliceerd werd bij Uitgeverij Leopold. Het boek deed het goed en werd het vertaald naar het Duits en Deens. Een aantal andere boeken volgden, waarbij Noort zich vooral richtte op oudere kinderen. Uiteindelijk werd Noort, na een periode in de Verenigde Staten, in 1989 voltijds schrijfster. Hierna nam haar oeuvre snel toe.

Naast haar schrijverschap treedt Selma Noort regelmatig op via de Schrijverscentrale in bibliotheken en op scholen en PABO’s met educatieve workshops en voorstellingen over haar boeken en het schrijverschap in het algemeen, en werkt zij voor de Stichting Schoolschrijver als schoolschri…Lees verder op Wikipedia

Suggesties