Boek
Nederlands

Tinus Troep en de waarheid

Rian Visser (auteur), Joyce Van Oorschot (illustrator)
+1
Tinus Troep en de waarheid
×
Tinus Troep en de waarheid Tinus Troep en de waarheid
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tom en Wies zien een berg rommel voor de deur van Tinus. Er ligt ook een step tussen. Mogen ze de step pakken? AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Helpen, Vriendschap
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Tinus Troep en de waarheid / Rian Visser ; met tek. van Joyce van Oorschot
Auteur
Rian Visser
Illustrator
Joyce Van Oorschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
26 p. : ill.
ISBN
90-276-7939-8 9789027679390

Besprekingen

Elk kind dat start in de basisschool wil graag zo vlug mogelijk leren lezen. Terecht wordt dan ook veel aandacht besteed aan het verwerven van de leestechniek. Of het kind daarna ook graag zal blijven lezen, hangt veelal af van het soort verhalen dat het aangeboden krijgt. Echte leesbevordering start bij verhalen die voldoende herkenbaar en inleefbaar zijn en bovendien ook nog eens de nodige dosis spanning en humor bevatten. Benieuwd dus of de verhalen die binnen de reeks 'ik lees', uitgegeven bij Zwijsen, deze verwachtingen kunnen inlossen.

In Doet fien raar? lezen we hoe een aap uit zijn kooi ontsnapt en bij Fien en oom Leen gaat wonen. Het verhaal over Fien en de aap is op het laagste AVI niveau geschreven en het leest vlot, maar de gebeurtenissen zijn eerder ongeloofwaardig en dat tempert het leesplezier aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor De lol, waarin twee mollen elkaar niet meer leuk vinden en daarom op zoek gaan naar de 'lol'. Het hele verhaal draait rond d…Lees verder
Tom en Wies vinden na schooltijd een berg rommel voor de deur van buurtbewoner Tinus, die als bijnaam Tinus Troep heeft. Er ligt ook een step tussen. Zullen ze die durven pakken en is dat dan stelen? Ze belanden bij toeval in het huis van Tinus. Ook daar heerst een chaos en Tinus blijkt onverwacht heel aardig. Ze doen de afwas voor hem. Desgevraagd geeft hij toe dat hij zo’n rommel verzamelt uit angst voor eenzaamheid. Ze stimuleren hem tot opruimen en houden er zelf een nieuwe vriendschap, de step en ook een boot aan over. De tekst staat gedrukt in de kleurige illustraties in gemengde techniek. De illustraties lopen veelal over twee pagina’s en tonen de sluikharige Tom, Wies en Tinus met verbaasde stipoogjes, vaak in dialoog met elkaar. Dit aanvankelijke leesboekje uit de serie 'ik lees!'* kan gelezen worden na ongeveer acht maanden leesonderwijs, AVI-E3. Het vraagt van de jonge lezer een beperkte literaire ervaring met verhaalstructuren. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Suggesties