Boek
Nederlands

Hoe Sinterklaas zijn baard verloor

Patricia David (auteur), Ineke Marynissen (illustrator)
+1
Hoe Sinterklaas zijn baard verloor
×
Hoe Sinterklaas zijn baard verloor Hoe Sinterklaas zijn baard verloor
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Sinterklaas beleeft bij de voorbereiding van zijn bezoek aan de kinderen in Nederland allerlei avonturen. Zal alles voor 5 december goed komen? Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Hoe Sinterklaas zijn baard verloor
Auteur
Patricia David
Illustrator
Ineke Marynissen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
76 p. : ill.
ISBN
9789044809480

Besprekingen

Het originele aan de sintverhalen in dit boek, zit in het feit dat de Sint geen hoofdhaar en geen baard heeft. Hij is volledig kaal. In het eerste verhaal komen we te weten hoe dat komt, en in de volgende verhalen maken we kennis met de gevolgen. De Sint gebruikt zijn kale hoofd om een kind te helpen, krijgt vreemde symptomen van een haargroeimiddel, en moet het opnemen tegen kwaadaardige journalisten en marketeers. Maar het allermoeilijkste is de voorbereiding van het decemberfeest. Wanneer Hoofdpiet een been breekt en de andere Pieten alle kinderen met dezelfde voornaam het zelfde cadeautje willen geven, ziet het er voor de Sint niet te best uit. Maar op zijn verjaardag komt alles weer goed.

Hoe Sinterklaas zijn baard verloor kan gelezen worden als een vervolgverhaal om elke dag enkele bladzijden uit voor te lezen. Op een enkele uitzondering na, vertonen de meeste verhalen een redelijke spanningsboog, en de onwaarschijnlijkheden en clichés zullen veeleer de voorlezend…Lees verder
Sinterklaas is in Spanje druk bezig met de voorbereidingen voor zijn bezoek in december aan alle kinderen. Als Sinterklaas zijn schimmel laat rennen in de wei van iemand anders, wordt hij door een agent aangehouden die hem verdenkt van diefstal. De agent herkent Sinterklaas niet, omdat hij zijn specifieke kleding niet aan heeft en vindt hem een landloper en scheert zijn haar en baard af. Sinterklaas wordt nu niet meer herkend, met de nodige gevolgen. Maar er gebeurt nog veel meer en de vraag is maar of alles nog goed zal komen voor vijf december. Humoristisch verhaal in korte hoofdstukken, die zich goed laten voorlezen. De spanning wordt binnen de afzonderlijke hoofdstukken redelijk opgebouwd, ook al kent het verhaal wel wat onwaarschijnlijkheden (jonge kinderen zullen daar weinig problemen mee hebben). Duidelijk taalgebruik aangepast aan de doelgroep; sommige zinnen lopen echter niet echt heel vlot. De kleurrijke illustraties passen goed bij het verhaal, maar geven jammer genoeg geen…Lees verder

Hoe Sinterklaas zijn baard verloor

Sinterklaas doet zijn gewone kleren aan want hij wil eens uit rijden gaan op zijn schimmel om hem eens flink te laten lopen. Maar nu de Sint niet op de Sint lijkt, wordt hij onderweg tegengehouden door een agent die denkt dat het paard gestolen is. De Sint wil alles uitleggen maar de agent vindt het verdacht dat een man met zo'n verwarde baard en haar beweert de Sint te zijn. Dus moet de Sint mee naar de cel en de agent scheert zelfs zijn haar en baard af. De pieten zijn ondertussen erg ongerust geworden en geven hem bij de politie als vermist op. Ze herkennen de Sint zelfs niet zonder haar en baard. De gevolgen van die ingreep leiden tot een hoop avonturen. Grappig bedoelde gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Het is allemaal heel simpel en pretentieloos verteld. Als vervolgverhaal in de dagen voor Sinterklaas kan het kinderen vanaf vier jaar plezierige voorleesmomenten opleveren.