Boek Nederlands

Moord op de moestuin

Nicolien Mizee (auteur)

Moord op de moestuin

Nicolien Mizee (auteur)
Genre:
Judith huurt een boswachtershuisje en een bijbehorende moestuin op het landgoed van vrienden. De onderlinge verhoudingen zijn nogal gespannen.
Onderwerp
Tuinieren
Titel
Moord op de moestuin
Auteur
Nicolien Mizee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2019
239 p.
ISBN
9789038802015 (paperback)

Besprekingen

Doodskop in de slaschaal

Een paar scheutjes Agatha Christie en een flinke dosis Nicolien Mizee hebben een spannende roman opgeleverd, met vileine humor en fijnzinnige psychologische analyses.

Elke vijf jaar herleest Nicolien Mizee het gehele oeuvre van Agatha Christie, de suspensekoningin die begin twintigste eeuw dik zestig detectives en zes romans schreef. Vooral de gewoonte van Christie nooit te oordelen over haar personages, vindt Mizee (54) heerlijk. Na vijf veelgeprezen romans en twee bundels van haar beroemde 'Faxen aan Ger', waarin ze haar nimmer antwoordende docent scenarioschrijven Ger Beukenkamp vertelt over wat haar bezighoudt, vond ze het tijd voor een eigen, uiterst Mizee-esque detective, Moord op de moestuin.

Uit de gereedschapskist van Christie leende ze een moord, een gesloten, ogenschijnlijk braaf-burgerlijk biotoopje bewoond door een overzichtelijk aantal verdachten, met ieder hun moordzuchtige motieven, meerdere plotwendingen en een verteller die geen moreel oordeel velt over deze figuren. Daaraan voegde ze enkele typische Mizee-elementen toe: een onaangedane en haast laconieke toon, vileine humor, licht absurdisme en een wat naïeve hoofd…Lees verder

Om haar kersverse herstellende echtgenoot uit de herrie van de stad te halen, huurt Judith een boswachtershuisje op het landgoed van vrienden. Daar hoort een volkstuincomplex bij, waar ze een perceel huurt. De wederwaardigheden van de landgoedbewoners, de verhoudingen tussen de tuinhuurders, gelardeerd met informatie over planten en koken, vormen de hoofdmoot. Pas laat komt de moord ter sprake, die natuurlijk door Judith wordt opgelost. Het is een wat tam verhaal maar vol humor en psychologische analyses en met een Agatha-Christie-achtige oplossing. Mizee heeft haar eigen fanclub; dit boek werd uitgekozen als Boek van de Maand Februari door het boekenpanel van DWDD. Mizee (1965) schreef eerder succesvolle boeken en is columniste o.a. bij Zin.