In ruil voor bescherming tegen het duistere, magische Woud kiest een knorrige tovenaar elke tien jaar een 17-jarig meisje dat hem moet dienen.
Titel
Ontworteld
Auteur
Naomi Novik
Vertaler
Inge Boesewinkel Jeske Nelissen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Uprooted
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2015
509 p.
ISBN
9789024569670 (hardback)

Besprekingen

Agnieszka (ik-figuur) woont met haar familie in een van de dorpjes in de vallei vlak bij het duistere, magische Woud, waar niemand ooit onbeschadigd uit komt. De bevolking wordt beschermd door een slecht gehumeurde tovenaar - Draak genaamd - maar betaalt hiervoor een hoge prijs: een zeventienjarig meisje moet hem tien lange jaren dienen. Dit keer valt zijn keuze tegen ieders verwachting in op Agnieszka. Boeiende fantasyroman met Oost-Europese sprookjeselementen, waarin de sympathieke hoofdpersoon Agnieszka zich met vallen en opstaan ontplooit tot een daadkrachtige en empathische magiër. Ondanks haar ingewikkelde - vaak moeizame - relatie met de onsterfelijke Draak ontstaat er een vriendschapsband tussen hen die zich schoorvoetend ontwikkelt. De twee bundelen hun toverkracht tegen het huiveringwekkende kwaad in het Woud dat dorpen opslokt, mensen ontvoert en verandert in willoze, lege omhulsels onder de dikke schors van gigantische hartbomen. De ijzersterke plot staat garant voor avont…Lees verder

Over Naomi Novik

Naomi Novik (New York, 1973) is een Amerikaans fantasyschrijfster. Ze werd geboren in de Verenigde Staten, maar haar ouders zijn afkomstig uit Polen en Litouwen.

Novik studeerde Engelse literatuur aan de Brown Universiteit en Informatica aan de Universiteit van Columbia. Ze werkte mee aan het computerspel Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide, maar besloot toen om een carrière als schrijfster te beginnen.

Ze debuteerde met haar eerste roman, His Majesty's Dragon (in het Nederlands uitgebracht onder de naam Temeraire). Het was het eerste deel in haar Temeraire trilogie. Na het uitkomen van het eerste boek, in 2006, nam filmregisseur Peter Jackson een optie op de verfilming van de boeken.

Bibliografie

  • Temeraire
    • 2006 - His Majesty's Dragon (Temeraire)
    • 2006 - Throne of Jade (De Jaden Troon)
    • 2006 - Black Powder War (De …Lees verder op Wikipedia