Een jonge alleenstaande moeder verlaat op een zomerdag het huis nadat ze haar beide kinderen heeft opgesloten in de kinderkamer.
Extra onderwerp
PSY, Romans, moeders, Marginalen
Titel
Dorst
Auteur
Michael Kumpfmüller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Durst
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2004
178 p.
ISBN
90-7634-182-6

Besprekingen

Meisjes spelen met poppen als oefenschool voor een aspect van het leven dat op hen wacht: tederheid uiten, zorg verlenen, corrigerend optreden, nestwarmte voelen, om iemand geven. De hoofdfiguur in Dorst, een roman gebaseerd op een ware gebeurtenis, is een jonge vrouw van 22. Ze heeft twee zoontjes van drie en vier, die nauwelijks kunnen praten, en een dochter van vijf, die bij haar ouders opgroeit. Hun vaders zijn allang verdwenen. Op een snikhete dag in juni sluit ze haar zoons thuis op en begint een zwerftocht door de stad. Ze heeft seks voor geld, ontmoet een dikke man die dieren kwelt, trekt in bij haar minnaar die haar slaat en voor seksuele experimenten gebruikt. In een winkelcentrum koopt ze pluchen beesten waarmee ze speelt en praat, als compensatie voor haar gebrek aan contact met mensen. Een ongelukkige jeugd wordt aangeduid, voor de anderen is ze een leugenaarster, een slet. Haar sadistische fantasieën zijn niet zozeer gewilde als onwillekeurig opflakkerende bewustz…Lees verder
Een jonge vrouw kan de zorg voor haar twee ongewenst geboren kleuters geestelijk niet aan. Het kost haar te veel inspanning en beperkt haar bewegingsvrijheid. Ze laat de kinderen op een dag in de zomer met een paar pakjes drinken in een afgesloten kamer achter. Voor haar begint daarmee een periode van twee weken, waarin ze op reis wil, af en toe in een liefdeloze relatie bij een minnaar verblijft en ogenschijnlijk nutteloze inkopen doet. Onmachtig de ouderlijke verantwoordelijkheid te aanvaarden laat ze de kinderen met fatale gevolgen aan hun lot over. Haar isolement, gebrekkige communicatie en gevoelens worden van binnenuit beschreven zonder commentaar van de auteur. Een tragische vlucht uit het bestaan, die is gebaseerd op een krantenbericht met een even dramatische afloop. Een totaal ander boek dan het ironische 'Lotgevallen van een beddenverkoper'*, kwalitatief wel hoogstaand en geloofwaardig, maar uiterst deprimerend van inhoud. Gebonden, kleine druk.