Boek
Nederlands

Tram BXL

Marjolein Pottie (auteur)
Een tram rijdt door Brussel. Onderweg stappen allerlei mensen in en uit. Hardkartonnen tekstloos prentenboek met paginagrote zoekplaten in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Brussel, Verkeer
Titel
Tram BXL
Auteur
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
[28] p. : ill.
Aantekening
Een IBBY silent book
ISBN
9789020989120 (hardback)

Besprekingen

Net als Tom Schamp in Otto in de stad (2008) brengt Marjolein Pottie een ode aan Brussel in een kijk- en zoekboek. In Tram BXL wordt Brussel expliciet geïdentificeerd: 'BXL' staat er naast de titel op het voorplat en de titelpagina, en op elke zoekplaat geeft een tweetalig bordje telkens de Brusselse locatie in kwestie aan. Zo gaat de tram van de Heizel naar Turn & Taxis, IJzer (Koekelberg), Klein Kasteeltje, Beurs, Lemonnier, Zuid, Marollen, Jubelpark en het Zoniënwoud. De locaties worden opgeroepen aan de hand van het bekendste gebouw en andere kenmerken, maar enkele keren wordt de omgeving erg naar de achtergrond verdrongen om de tram voorrang te geven. Vreemd is wel dat je nergens tramsporen ziet. Op die tram stappen passagiers voortdurend op en af: Japanse toeristen, circusartiesten bij Turn & Taxis, een multicultureel gezelschap aan het Klein Kasteeltje, de Zuidmarkt en de Marollen. Enkelen blijven langer zitten: een valsspelende loper die in het Jubelpark de wedst…Lees verder
Groot, vierkant, tekstloos prentenboek met stevige kartonnen bladzijden met twee afgeronde hoeken (het omslag heeft geen afgeronde hoeken) over een tramrit in Brussel. Bij iedere halte is veel te zien en te ontdekken op de prenten. De vrolijke tekeningen vullen beide nevenpagina's. Ze zijn opgezet in zwarte lijnen en met felle kleuren ingevuld. Het boek begint met zestien zoekvragen die de lezer triggeren om goed te kijken en te zoeken. Op de achterste schutbladen staan abonnementskaartjes voorzien van pasfoto en naam van tramreizigers. Op de voor- en achterkant staat een doorlopende felgekleurde tekening van de tram. Via een uitsparingsraampje voorop kun je in de tram kijken. Uitdagend kijk-, zoek- en bespreekboek voor kleuters. Ook kinderen uit de doelgroep die buiten Brussel wonen en/of niet bekend zijn met de tram zullen plezier aan deze uitgave beleven. Vanaf ca. 3 jaar.

Tram BXL

In dit kleurrijke zoekboek word je meegenomen voor een tramrit doorheen Brussel. Je ontdekt er tal van leuke plaatsen. Zo zoeft de tram voorbij de Heizel, het Klein Kasteeltje, de Marollen, het Zoniënwoud … Maar voor een kleuter die deze stad niet kent, is het gewoon een leuk zoekboek waar veel te beleven valt.
Aan elke halte stappen nieuwe personages op en af. In de tram zelf valt er ook heel wat te beleven. Zo zie je bijvoorbeeld een sportieve man de tram opstappen en plaats nemen. Maar wanneer dan een oudere dame op de tram geen plaats vindt, blijft onze ‘sportieve’ jongen gewoon zitten. Wanneer ze aan het stadion aankomen, sprint onze ‘sportieve’ jongen eruit om zo als eerste de finish van een loopwedstrijd te bereiken. Zo kan je wel een aantal figuren volgen doorheen dit zoekboek. Stof om over na te denken en om over te discussiëren met de kleuters ontbreekt hier duidelijk niet!
Aan het begin van het boek krijg je ook nog enkele zoekopdrachten die je alvast op weg kun…Lees verder

Over Marjolein Pottie

Marjolein Pottie (Roeselare, 1970) is een Vlaamse illustrator van kinderboeken. In 1995 debuteerde ze in de kinderliteratuur met 'Traan' van Dirk Nielandt. Voor 'Muu' uit datzelfde jaar kreeg ze in 1997 de Boekenpauw, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek. Ondertussen tekende ze een vijftigtal boeken en werd haar werk bekroond met diverse prijzen waaronder de Lichterveldse persprijs. Ze werkte mee aan de kindertijdschriften Knuffel en Kikje en werkt bij Belgische, Nederlandse en Engelse uitgeverijen (Simon & Schuster en Harper Collins). Haar boeken verschenen in meer dan tien talen. Pottie heeft een voorkeur voor acrylverf op zwart papier, waardoor ze lijnen of zwarte vlakken uitspaart.

Biografie

Marjolein Pottie groeide op in Lichtervelde en tekende en knutselde als kind graag. Ze studeerde Functionele grafiek aan het Sint-Lucas Instituut in Gent waar ze les kreeg van Goele Dewanckel. Ze werkte als grafisch vorm…Lees verder op Wikipedia