Boek
Nederlands

Meneer en mevrouw God : verhalen

Margriet De Moor (auteur)

Meneer en mevrouw God : verhalen

Genre:
Margriet de Moor keert in Meneer en mevrouw God terug met
een wereld aan verhalen. Als een schilder schetst ze levensechte
personages op haar canvas en weeft zo een heel universum aan
elkaar. Een echtpaar dat door Rembrandt wordt geportretteerd,
een kind dat bezeten raakt door de natuur, een vrouw die twee
jaar lang van de aardbodem verdwijnt, allemaal worden ze
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Meneer en mevrouw God : verhalen
Auteur
Margriet De Moor
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
159 p.
ISBN
9789403182315 (hardback)

Besprekingen

De mens op z'n kwetsbaarst

De Nederlandse schrijfster Margriet de Moor (°1941) zoekt taferelen en momenten van schoonheid in een lelijke wereld.

Margriet de Moor schreef al eerder korte verhalen, maar is toch vooral bekend geworden met haar romans. Het met de AKO-literatuurprijs bekroonde Eerst grijs dan wit dan blauw, over een stel sociale klunzen, is de bekendste, maar ook boeken als De verdronkene en De schilder en het meisje trokken de aandacht.

In al die boeken is haar stijl licht, transparant en impressionistisch, ook een kenmerk van haar jongste verhalenbundel Meneer en mevrouw God. Het lijkt wel de titel van een kinderboek en dat is niet toevallig - De Moors manier van vertellen is soms haast kinderlijk fantasierijk. Zoals in de twee quasi-biografische componistenverhalen, over de jonge Mozart en de oude Haydn. Haydn ligt te sterven en terwijl het napoleontische oorlogsgekletter om hem heen opklinkt, herinnert hij zich mooie momenten uit zijn jeugd en zijn muzikale loopbaan. De piepjonge Mozart wordt tijdens zijn bezoek aan Holland bevangen door een gevaarlijke koorts en ligt vreemd te ijlen.

De Moor h…Lees verder

Symfonie van het geheugen

De nieuwe verhalenbundel van Margriet de Moor leest als een laatste rondgang langs oude bekenden, historische personen, figuren en figuranten uit haar eigen werk. Je beweegt als vanzelf met haar personages mee.

Hoewel zij relatief laat debuteerde - op 47-jarige leeftijd met de verhalenbundel Op de rug gezien - heeft Margriet de Moor inmiddels een rijk en tintelend oeuvre opgebouwd dat in vele talen is vertaald en hooglijk is geprezen. Maar wonderlijk genoeg is het in Nederland nog nooit met een oeuvreprijs bekroond. Het korte verhaal is voor haar altijd een wezenlijk genre geweest. Ze beschouwt het als niet minder noodzakelijk dan haar romans. 'Want van alle literaire vormen', noteerde De Moor in 1995 in haar bundel Ik droom dus, 'is het verhaal het meest geschikt om mee te spelen en experimenteren in het verbijsterend dubbelzinnige gebied van de feiten en de woorden.'

In het openingsverhaal van haar nieuwe verhalenbundel Meneer en mevrouw God ligt Joseph Haydn in bed te sterven, terwijl de troepen van Napoleon de stad Wenen om hem heen in puin schieten. Maar het gebulder en geratel, de ontploffingen en inslaande kanonskogels deren de oude componist niet. Zachtjes begint spookmuzie…Lees verder