Boek
Nederlands

Choco en Lala

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
+1
Choco en Lala
×
Choco en Lala Choco en Lala
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Spikkel en Spekkie brengen de chocoladekoeken die mama gebakken heeft naar oma. Een storm heeft echter de brug over de berg verwoest en zwemmen lukt niet door de sterke stroming. Ze raken ook nog verstrikt in een vlindernet en gevangen in een koekjesdoos.
Onderwerp
Vriendschap
Leesniveau
AVI M6, AVI 8
Titel
Choco en Lala
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Frieda Van Raevels
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2011
75 p. : ill.
ISBN
9789059327948 (hardback)

Besprekingen

De huismuis Spikkel en haar rattenvriend Spekkie werden speciaal bedacht door Marc De Bel en Frieda Van Raevels om jonge kinderen aan te zetten tot lezen. Elk boek geeft daarbij een duidelijke bepaling weer van het AVI-niveau. Choco en Lala is het vierde avontuur in de reeks ‘Spikkel en Spekkie’, met leesniveau M6.
Spikkel is op pad gestuurd met chocoladekoeken voor haar oma en komt onderweg Spekkie tegen. Haar moeder wil liever niet dat ze bij hem in de buurt blijft hangen, maar dat draait anders uit. De vriendjes besluiten samen naar oma te gaan. Onderweg blijkt het bruggetje over de Plonsbeek stuk, dus er zit niets anders op dan zwemmend over te steken. Spikkel glijdt uit, verliest de koeken en gaat kopje-onder. Spekkie gaat haar vliegensvlug achterna. Het volgende ogenblik bengelen ze in het vlindernet van Julius. De jongen wil hen houden als huisdier en voor ze het goed en wel beseffen, zitten ze in een blikken doos. Julius noemt zijn huisdiertjes Choco en Lala, maar …Lees verder
Humoristisch verhaal over het duo Spikkel de muis en Spekkie de rat. Spikkel moet chocoladekoeken brengen naar oma. Spekkie gaat met haar mee. Ze komen daar echter nooit aan, omdat ze gevangengenomen worden. Daarna buitelen ze van het ene avontuur in het andere: vallen in de chocolade, belanden in een museum, ontsnappen daar en uiteindelijk komen ze weer veilig thuis. Het verhaal zit boordevol actie, soms loopt alles wel erg toevallig en voorspoedig af, maar kinderen zullen ervan smullen. Redelijk eenvoudig geschreven, met een royale bladspiegel, groot lettertype en korte hoofdstukken, AVI-M6. De vele kleurrijke en humoristische pentekeningen verfraaien het verhaal. Het boek maakt deel uit van de serie 'Spikkel en Spekkie'*, maar is los te lezen. De serie is van Vlaamse origine, wat duidelijk te merken is aan het taalgebruik en de woordkeuze. Achter in het boek staat uitgebreide informatie over de geschiedenis van cacao en het maken van chocolade. Voor goede lezers vanaf ca. 8 jaar.

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties