Boek
Nederlands

Sleutelwoorden : roman

Louise Erdrich (auteur), Monique ter Berg (vertaler), Jan de Nijs (vertaler)
Een vrouw die na tien jaar gevangenis vrijkomt, vindt een baan bij een kleine boekhandel in Minneapolis gespecialiseerd in inheems-Amerikaanse verhalen. Als een van haar favoriete klanten onverwacht komt te overlijden, blijft haar geest haar door de winkel achtervolgen.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Sleutelwoorden : roman
Auteur
Louise Erdrich
Vertaler
Monique ter Berg Jan de Nijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The sentence
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2022
414 p.
ISBN
9789000380947 (paperback)

Besprekingen

De kracht van boeken en spoken in een verdeeld land

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod. In haar nieuwste roman Sleutelwoorden brengt Louise Erdrich een ode aan het boek, de kleine boekhandel en het maatschappelijk engagement dat van die twee kan uitgaan.

Zeventien was Louise Erdrich toen ze in 1971 meedeed aan een essaywedstrijd gesponsord door de National Football League. 'Waarom ik wil studeren' was het opgelegde onderwerp en een studiebeurs van een paar duizend dollar de eerste prijs. Erdrich won die niet, maar wel een van de honderd troostprijzen, een exemplaar van The American Heritage Dictionary of the English Language, een woordenboek dus, dat ze vervolgens haar hele leven met zich zou meezeulen en dat nu een thuishaven heeft gevonden in haar nieuwe roman Sleutelwoorden.

Het hoofdpersonage Tookie zit een gevangenisstraf van zestig jaar uit omdat ze zich had laten overhalen om een lijk van Wisconsin naar Minnesota te vervoeren, zonder te weten dat er een serieuze hoeveelheid crack onder het T-shirt van de afgestorvene verstopt zat. Ze was erin geluisd door de vrouw en de maîtresse van de dode, besefte ze te laat, maar al die jaren achter de tralies geven haar wel de kans om een en ander in te halen op onderwijsvl…Lees verder

Een hedendaagse literaire roman over de kracht van literatuur, en over de vraag wat we zijn verschuldigd aan de levenden en de doden. Tookie heeft in de gevangenis haar liefde voor boeken ontdekt, en vindt na haar abrupte vrijlating een baan bij een kleine boekhandel in Minneapolis. Daar ontmoet ze Flora, haar ‘irritantste favoriete klant’, die onverwacht komt te overlijden. Wanneer Flora’s geest haar blijft achtervolgen, wordt Tookie gedwongen het mysterie rondom Flora’s leven en dood te ontrafelen. Ondertussen barst de coronapandemie los en wordt de VS opgeschrikt door de moord op George Floyd. Gevangen in een verdeeld land vindt Tookie een toevluchtsoord tussen de boeken. ’Sleutelwoorden’ is in een meeslepende, scherpzinnige stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Louise Erdrich (1954) is een bekende Amerikaanse schrijver. Haar werk won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de Pulitzerprijs voor fictie, de National Book Award en de PEN/Saul Bell…Lees verder