Boek
Nederlands
Een niet al te handige jonge vrouw geeft zichzelf nog zes maanden de tijd om haar droom om actrice te worden waar te maken.
Extra onderwerp
film, New York (stad), acteren
Titel
Ooit, misschien
Auteur
Lauren Graham
Vertaler
Merel Leene
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Someday, someday, maybe
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2013
352 p. : ill.
ISBN
9789000330324 (paperback)

Besprekingen

Bekende mensen die zonodig een roman moeten schrijven... Voor de uitgeverijen is het natuurlijk een extra verkoopsargument, maar of de kwaliteit altijd vooropgesteld wordt, is een vraagteken. Een beetje sceptisch begon ik dan ook aan Ooit, misschien, de debuutroman van de jonge actrice Lauren Graham. Maar al snel bleek dit scepticisme ongegrond. Heel snel raak je verdiept in het verhaal van de nogal klungelige Franny Banks. Net als de auteur is ook Franny een actrice, of ze probeert het in ieder geval te zijn. Drie jaar geleden trok de jonge Franny naar New York om haar kans te wagen als actrice. Ze deelde er een huis met Jane en Dan en zoals zovele jonge, gelijkgestemde zielen vond ze een baantje als serveerster in een comedyclub en deed ze haar best om af en toe een auditie te pakken te krijgen. De roman begint wanneer de laatste drie maanden ingaan van de drie jaar die ze zichzelf als deadline heeft gesteld. In die drie jaar heeft ze nog niet veel meer bereikt dan meespelen …Lees verder
Op Bridget Jones-achtige wijze portretteert de auteur het hoofdpersonage Frances Banks (ik-figuur), als het ietwat knullige meisje dat actrice wil worden, maar daarin niet lijkt te slagen. Franny, zoals ze genoemd wordt, heeft zichzelf nog zes maanden de tijd gegeven om haar droom waar te maken. Ze is vastbesloten niet als een eeuwige mislukkeling te boek te staan. Maar het enige dat lijkt te lukken, is een commercial voor foeilelijke kersttruien. Met haar liefdesleven lijkt het al niet veel beter te gaan. Ze woont nog in een studentenhuis, met huisgenoten Jane en Dan met wie ze lief en leed deelt. De grote vraag die je als lezer beantwoord wil zien, is: gaat het haar lukken? Het plot geeft een verrassend inzicht. De auteur, zelf actrice, is bekend van de series Gilmore Girls en Parenthood. Ze heeft op Broadway gestaan en in diverse films gespeeld. Kleine druk.

Over Lauren Graham

Lauren Helen Graham (Honolulu (Hawaï), 16 maart 1967) is een Amerikaanse actrice.

Carrière

Graham heeft onder andere een rol in Bad Santa gespeeld, als vriendin van het personage van Billy Bob Thornton. Verder heeft ze in Sweet November een bijrol gespeeld als de vriendin van Keanu Reeves' personage. Wellicht is zij het bekendst van haar rol als Lorelai Gilmore in de televisieserie Gilmore Girls, die liep van 2000 tot en met 2007. Vanaf 2010 speelde ze vijf jaar lang de rol van de alleenstaande moeder Sarah Braverman in de NBC-televisieserie Parenthood. In 2016 kwam een nieuwe vierdelige miniserie over de Gilmore Girls uit, getiteld A Year in the Life.

Auteur

Graham schreef in 2013 haar debuutroman, Someday, Someday, Maybe: A Novel. Dit is een fictief boek dat haar ervaringen in de New Yorkse acteerscene in het midd…Lees verder op Wikipedia