Boek
Nederlands

Sammy krijgt pleegouders

Kolet Janssen (auteur), Emy Geyskens (auteur), Emilie Timmermans (illustrator)
Sammy gaat een tijdje in een pleeggezin wonen, omdat zijn moeder niet voor hem kan zorgen. Prentvertelling om te praten over pleegkinderen. Met grote kleurenillustraties, informatie en praktische tips voor begeleiders. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Pleeggezinnen
Titel
Sammy krijgt pleegouders
Auteur
Kolet Janssen Emy Geyskens
Illustrator
Emilie Timmermans
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
[26] p. : ill.
ISBN
9789044823936 (hardback)

Besprekingen

Dit informatieve prentenboek in de uitgebreide serie 'Bij de hand' is gemaakt samen met Pleegzorg Vlaanderen. Sammy gaat een tijdje naar een pleeggezin, omdat zijn moeder niet goed voor hem kan zorgen. Alles bij zijn pleegouders is anders dan thuis, maar Sammy went snel en vindt het er fijn. Hij speelt veel met zijn pleegzusje. Als hij in het weekend naar zijn moeder mag, is hij op zondag blij en verdrietig tegelijk dat zijn pleegvader hem weer ophaalt. Niet helemaal logisch is dat Sammy tijdens het kennismakingsbezoek nog niet weet wat een pleegvader is. Plaatsing in een pleeggezin wordt normaliter goed voorbereid bij een kind. Maar verder is het een vrij neutraal verhaal, geschreven vanuit het perspectief van Sammy, zonder spectaculaire gebeurtenissen. Daardoor biedt het goede aanknopingspunten om met een kind te praten over wonen in een pleeggezin, over de verschillen met thuis en over loyaliteit. Op de paginagrote met waterverf ingekleurde pentekeningen is veel te zien wat ook sto…Lees verder

Sammy krijgt pleegouders

Dit is een informatief prentenboek dat helpt om het thema pleegzorg bespreekbaar te maken. Het is tot stand gekomen in samenwerking met Pleegzorg Vlaanderen.

De mama van Sammy staat er alleen voor en heeft het moeilijk om voor Sammy te zorgen. Ze moet ook op zoek naar een job. Ze vraagt hulp aan de pleegzorgdienst. Deze gaat op zoek naar een gepast pleeggezin voor Sammy. Hij went snel aan de gewoonten van het pleeggezin en leert er veel bij. Hij gaat op in het spel met zijn pleegzusje. Als hij zijn moeder terug ziet tijdens het weekend is hij dolgelukkig. Hij wil haar alles laten zien.

In een uitgebreide 'Bijsluiter' van vier pagina’s vind je gedetailleerde informatie over pleegzorg: het verschil tussen pleegzorg en adoptie, de verschillende vormen van pleegzorg, wie een pleeggezin kan zijn, hoe je pleegouder kan worden, getuigenissen van een pleegbroer, een pleegmoeder en een vader. Dit onderdeel is eenvoudig geschreven maar blijft toch voor volwassenen bedoe…Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Belgisch jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Ze blogt ook op kerknet.be en op…Lees verder op Wikipedia

Suggesties