Titel
Zoon
Auteur
Karl Ove Knausgård
Vertaler
Paula Stevens
Uniforme titel
Min kamp : tredje bok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Min kamp : tredje bok
Editie
3
Uitgever
Breda: De Geus, 2013
443 p.
ISBN
9789044524994 (hardback)

Besprekingen

Een mens maakt zoveel mee dat hij per levensfase gerust een aparte naam zou kunnen dragen, bedenkt Knausgård in het derde deel van zijn autobiografie. En als om dat uitgebreid te illustreren komt in Zoon meteen een heel andere verteller aan het woord dan in de romans die eraan voorafgaan, Vader en Liefde. Voor het eerst in de cyclus worden herinneringen zonder filosofische omwegen verwoord, chronologisch bovendien, maar nog altijd in zo’n realistisch proza dat de werkelijkheid wel uit de taal gehouwen lijkt. 
Karl Ove groeit op een eiland aan Noorse zuidkust. Het is Knausgårds sterkte om de banaliteit van alledag zo nadrukkelijk op de voorgrond te plaatsen dat de lezer aanvankelijk denkt met zeer waarheidsgetrouwe memoires te maken te hebben, maar tegelijk de dreiging aanvoelt die in wel meer geromantiseerde idylles op de loer ligt. Knausgård speelt op beide verwachtingspatronen in. Hij dist wat jaartallen en achtergronden op, rent tussen de villaatjes door op…Lees verder
Na 'Vader' en 'Liefde' is dit het derde deel van het succesvolle zesdelige autobiografisch romanproject 'Mijn strijd' van de Noorse auteur (1968). In deze cyclus beschrijft hij als zijn eigen hoofdpersoon (een veelal als falend ervaren vader, partner en schrijver) zijn leven. In dit derde deel staat Karl Ove’s leven als kind en jongere centraal. De ‘autofictieve’ roman begint ermee hoe in augustus de jonge ouders van de auteur met hun kinderen per bus bij hun nieuwe huis op het Zuid-Noorse eiland Tromøya arriveren en hun intrek nemen. Vanaf dat moment beschrijft Knausgård een haast paradijselijk leven, met eindeloze dagen, struinen in de natuur, hutten bouwen van takken, eerste seksuele ervaringen met meisjes, grote en kleine zorgen en vreugdes, avonden met muziek en gezelligheid: een nagenoeg eindeloze vrijheid. Een prachtige roman, die leest als een trein. Prachtige vertaling! Voor een breed, in Scandinavische literatuur geïnteresseerd publiek. Kleine druk.

Over Karl Ove Knausgård

CC BY 3.0 - Foto van/door Boberger

Karl Ove Knausgård (IPA: ˈkɑːɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔːɾ) (Oslo, 6 december 1968) is een Noorse schrijver en vertaler. Hij is vooral bekend vanwege zijn zesdelige autobiografische roman Min kamp (Mijn strijd).

Werk

De literaire carrière van Knausgård begon in 1998 toen zijn eerste boek Ute av verden gepubliceerd werd. Dit boek werd meteen gelauwerd en Knausgård ontving de Noorse Kritikerprisen. Zes jaar later, in 2004 kwam zijn tweede boek uit, En tid for alt (in het Nederlands vertaald als "Engelen vallen langzaam"). Knausgård probeert in dit boek de verhouding tussen wetenschap en godsdienst te ontdekken aan de hand van bijbelfragmenten. Voor dit boek ontving Knausgård de Sørlandets litteraturpris.

Zijn bekendste werk is de zesdelige romancyclus/autobiografie Min kamp (2009-2011). Hierin vertelt Knausgård over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. De publicatie van het boek ging gepaard met …Lees verder op Wikipedia