Boek
Nederlands

De dag dat alles anders werd

Jennifer Castle (auteur), Carla Hazewindus (vertaler)
+1
De dag dat alles anders werd
×
De dag dat alles anders werd De dag dat alles anders werd
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Laurel is zestien als haar familie omkomt bij een auto-ongeluk. Het verandert haar leven: de omgang met haar beste vriendin, haar gedachten over jongens... Wat moet ze met haar buurjongen David? Zijn moeder stierf ook bij het ongeluk en ze vindt hem aantrekkelijk.
Titel
De dag dat alles anders werd
Auteur
Jennifer Castle
Vertaler
Carla Hazewindus
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The beginning of after
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2012
367 p.
ISBN
9789044333787 (paperback)

Besprekingen

Het is een seideravond zoals alle andere als de zestienjarige Laurel Meisner met haar broertje en haar ouders bij de buren, de Kaufmans en hun zoon David, gaat eten. Als toetje willen ze nog een ijsje halen, maar Laurel moet naar huis om te studeren en David heeft afgesproken met zijn vrienden. Even later staat er een politieagent voor de deur, die Laurel vertelt dat de auto van meneer Kaufman werd gevonden in de greppel. Haar ouders, broertje en de buurvrouw zijn dood en meneer Kaufman, die achter het stuur zat, ligt in een coma. 'En dat was het dus. Het einde van Daarvoor en het begin van Daarna.' Het verschrikkelijke nieuws dringt tergend langzaam tot Laurel door en ze begint aan een moeizaam rouwproces, waarbij ze veel steun krijgt van haar grootmoeder Nana en haar beste vriendin Megan. Meg en Laurel waren op school nooit bijzonder geliefd ('Meestal vielen we niet echt op.'), maar opeens zien de populairste meisjes van de school hen staan en Joe Lasky, een van de leukste jongens o…Lees verder
De ouders en het broertje van Laurel komen om bij een auto-ongeluk. De auto wordt bestuurd door de vader van David, Laurels buurjongen. Davids vader ligt na het ongeluk in coma, terwijl ook zijn moeder is omgekomen. Hoewel het verhaal vanuit het perspectief van de 16-jarige Laurel (ik-figuur) wordt verteld, komt ook Davids kant van het verhaal aan bod. David die constant op de vlucht is voor zijn emoties en Laurel die, mede door de liefde en de aandacht van vriendin Meg en haar oma Nana, het gemis van beide ouders en haar broertje dagelijks onder ogen ziet. Er ontstaat een bijzondere band tussen Laurel en David. Een aangrijpend debuut, geschreven in duidelijke, voor jongeren aansprekende taal. Vanaf ca. 15 jaar.

De dag dat alles anders werd

Laurel, haar ouders en broertje Toby gaan dineren bij de buren. De Kaufmans zijn nogal stijf en nog voor het dessert besluit Laurel naar huis te gaan om verder te studeren. De Kaufmans nodigen haar ouders en broertje uit om een ritje te maken met hun nieuwe auto. Ze krijgen echter een dodelijk ongeval en Laurel staat er opeens helemaal alleen voor.
Het verhaal over Laurel gaat over al de emoties en vragen die haar bestormen na de dood van haar ouders en broer. De schok is groot en ze wil weten wat er precies gebeurd is. Overal wordt ze geconfronteerd met de afwezigheid van haar broertje of ouders. Ze wordt aangestaard op school en kan niet omgaan met haar omgeving. Laurel ligt met alles en iedereen overhoop. Ze wil zich losmaken van haar ouders en broertje maar blijft met hen verbonden en weet niet meer hoe het verder moet.