Boek
Nederlands

De kloof

Jan Terlouw (auteur)
+1
De kloof
×
De kloof De kloof
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 16-jarige Ginder probeert te ontdekken waarom de bouw van een brug over een kloof in het land Berg en Dal wordt tegengehouden. Angstige en geheimzinnige gebeurtenissen brengen hem steeds dichter bij de waarheid. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Politiek, Mysteries
Titel
De kloof
Auteur
Jan Terlouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2016
213 p.
ISBN
9789047708476 (hardback)

Besprekingen

Jan Terlouws jeugdroman De kloof dateert al van 1983 en is nu aan zijn negentiende druk toe. Deze editie is voorzien van een blauwige softcover die het boek een modern jasje moet aanmeten. Het boek zelf is ‘vintage Terlouw’ en past in het rijtje waarin ook Koning van Katoren thuishoort: een exotisch, sprookjesachtig decor en een duidelijke moraal. Ditmaal niet over ecologie, maar over de verhouding tussen rijk en arm.
Het land Berg-en-Dal wordt al 45 jaar doormidden gescheurd door een diepe kloof. De inwoners van het welvarende Bergen hebben daar weinig last van, maar in Dal betekent de scheiding doffe ellende. Er waren ooit plannen voor een grote brug over de kloof, maar die is er nooit gekomen. De zestienjarige Ginder groeit op in Bergen en krijgt na de dood van zijn grootmoeder enkele documenten in handen, waaruit blijkt dat de bouw van die brug misschien wel moedwillig werd tegengehouden. Ginder is een ondernemende jongen, zoals je die wel vaker in Terlouws boeken…Lees verder
Tijdens een aardbeving jaren geleden is er een diepe kloof ontstaan, die het land Berg en Dal in tweeën deelt. Iedereen is eraan gewend geraakt, ook aan het feit dat de ene helft steeds rijker en de andere helft steeds armer wordt. Een parabel met een politiek thema, traditioneel verteld, maar wel onderhoudend, in de vorm van een spannend speurdersverhaal met sprookjesachtig karakter over de 16-jarige Ginder, die met behulp van enige dagboekfragmenten van zijn grootmoeder en een gezonde dosis nieuwsgierigheid achter de verontrustende waarheid rond de kloof komt. Begripsvorming is mogelijk rond het symbool 'kloof' dat staat voor 'muur', maatschappelijke 'stand' of de leugen van de 'enige waarheid'. Het kan een belangrijke bijdrage leveren tot een begin van politiek bewustzijn bij kinderen vanaf ca. 12 jaar.

De kloof

Jan Terlouw is gaan schrijven door zijn vrouw. Hij vertelde eerder altijd zelfverzonnen verhalen aan zijn kinderen. Zijn vrouw Alexandra van Hulst kwam op het idee om ze te gaan publiceren. Zijn eerste boek was Pjotr in 1970. In zijn jeugdboeken schemert Terlouws politieke engagement vaak door: hij stelt eigentijdse problemen aan de orde op het vlak van milieu, politiek of geschiedenis.
'De kloof' is een spannend boek met als hoofdpersonage Ginder Sekoer, een jongeman van zestien, die woont in het land Bergen. Vroeger was er sprake van Bergen-en-Dal. Door een enorme aardbeving is er een diepe kloof midden in het land gekomen. De kloof is te diep om in af te dalen, te breed om er een (niet ondersteunde brug) over te maken en gevuld met gevaarlijke gassen. Vanwege de kloof is het land nu opgedeeld in twee helften, zijnde Bergen en Dal. Er is maar één manier om van Bergen naar Dal te reizen of omgekeerd en dat is een loodzware reis van twee weken met een karavaan door de schroeiend…Lees verder

Over Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlands schrijver, natuurkundige en voormalig politicus voor D66.

Jeugdjaren

Jan Terlouw werd geboren als het tweede kind van ds. Jan Cornelis Terlouw sr. (1904-1987) en Grietje (Gré) Terlouw-Stein (1909-1998); hij werd vernoemd naar zowel zijn vader als zijn grootvader Jan Cornelis Terlouw (1845-1925). Zijn zus was anderhalf jaar ouder. Hierna werden er in het gezin Terlouw nog drie kinderen geboren, onder wie een tweeling.

De familie verhuisde na Jans geboorte een aantal keer kort na elkaar. Terlouw groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Jan Terlouws persoonlijke ontwikkeling had. Jan Terlouw maakte van zeer nabij de deportatie van een joodse klasgenoot mee en enkele bombardementen. Duitse leg…Lees verder op Wikipedia