Daisy
Nederlands

Voetballen of vechten?

Herman Van Campenhout (auteur), Jeroen Devriendt (verteller)
+1
Voetballen of vechten?
×
Voetballen of vechten? Voetballen of vechten?
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De jonge soldaat Frank Sumption (20) vecht tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen de Duitsers. Met Kerstmis komen de gevechten stil te liggen. Frank weet niet hoe hij daarna nog kan meedoen aan de strijd. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Voetballen of vechten?
Auteur
Herman Van Campenhout
Verteller
Jeroen Devriendt  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2006
1 cd
Speelduur
2:38
Oorspr. uitgever
Davidsfonds/Infodok
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Andere formaten:

Besprekingen

De jonge Engelse soldaat Frank Sumption (20) levert tijdens de Eerste Wereldoorlog vanuit de loopgraven slag met de Duitsers. Rond kerst 1914 vindt op de modderige Vlaamse vlakten een verbroedering plaats tussen de strijdende partijen. Frank leert een Duitser kennen met wie hij al snel vriendschap sluit. Daarna is het lastig om de gevechtshandelingen weer te hervatten. Toch moet dat van het opperbevel. Een verhaal dat is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het toont de innerlijke tegenstrijdigheid van oorlog. Jonge mannen worden naar het front gestuurd met een vijandbeeld dat in de persoonlijke sfeer niets met de werkelijkheid te maken heeft. Eenmaal oog in oog met de vijand ontmoeten ze een mens van vlees en bloed, iemand die nauwelijks van henzelf verschilt. Aangrijpend verhaal dat effectief, maar enigszins vlak is opgeschreven. Met op de omslag een historische foto van een Duitse soldaat. Michael Morpurgo heeft over hetzelfde onderwerp de raamvertelling 'Het allermooiste kerstgeschen…Lees verder

Voetballen of vechten?

Kerstavond 1914. Britse en Duitse soldaten liggen tegenover elkaar in de loopgraven van Flanders’ Fields. Vele Engelse jongens vechten als vrijwilliger. Ze beseffen niet dat de oorlog nog jaren zal duren. Op kerstavond komen de soldaten spontaan uit hun loopgraven en verbroederen in het niemandsland. De wapenstilstand duurt maar enkele dagen. Daarna gaat de oorlog onverbiddelijk door. Frank Sumption, een Engelse jongen, heeft vriendschap gesloten met de Duitser Johannes. Hij wil niet meer vechten en deserteert. Frank wordt opgepakt en geëxecuteerd. Een bekend verhaal en een aanklacht tegen de zinloosheid van de Grote Oorlog. De auteur heeft sommige gebeurtenissen over WO I van een oom vernomen en via het Talbot House in Poperinge. Op het internet heeft hij vele brieven en dagboeken uit die periode geraadpleegd.

Over Herman Van Campenhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ken Motmans

Herman Van Campenhout (Meise, 17 december 1943) is een Belgisch schrijver van jeugdliteratuur.

Hoewel zijn ouders het niet breed hadden, mocht hij van hen toch studeren en blijven leren. Van Campenhout heeft de lerarenopleiding Nederlands gedaan en daarnaast heeft hij ook nog geschiedenis en godsdienst gestudeerd. Jarenlang heeft hij als leraar Nederlands en Godsdienst op een middelbare school gewerkt: van 1968 t/m 1998. Op dit moment is hij fulltime schrijver.

Prijzen

In 2001 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor het boek Lentel, over een meisje dat met de jeugdrechter in aanraking komt en op een dag verdwenen is. Het boek is geïnspireerd op de gebeurtenissen rondom Marc Dutroux, de moordenaar van vier Belgische meisjes. In 2003 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinderjury voor het boek De stille soldaat. De hoofdprijs was genomineerd voor de Kinderjury 2006. Van Camp…Lees verder op Wikipedia