Boek
Nederlands

Ruben : het aangrijpende verhaal van een vader over zijn ernstig zieke zoontje

Fred De Raden (auteur)
+1
Ruben : het aangrijpende verhaal van een vader over zijn ernstig zieke zoontje
×
Ruben : het aangrijpende verhaal van een vader over zijn ernstig zieke zoontje Ruben : het aangrijpende verhaal van een vader over zijn ernstig zieke zoontje

Ruben : het aangrijpende verhaal van een vader over zijn ernstig zieke zoontje

In de reeks:
Genre:
Een vader beschrijft het korte leven van zijn zoontje, die bij de geboorte ernstig ziek blijkt te zijn en na vier maanden sterft.
Titel
Ruben : het aangrijpende verhaal van een vader over zijn ernstig zieke zoontje
Auteur
Fred De Raden
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2010
223 p. : ill.
ISBN
9789044325669 (hardback)

Besprekingen

Je kind verliezen wanneer het amper vier maanden oud is: geen ouder die zelfs maar aan die mogelijkheid wil denken. Helaas werd deze nachtmerrie werkelijkheid voor Janet en Fred, de ouders van Ruben. Op 22 februari 2007 wordt het tweede kindje van Janet en Fred thuis geboren. Maar al snel blijkt er iets mis te zijn en moeder en pasgeboren zoon worden met de ambulance naar het ziekenhuis gevoerd. Daar blijkt Ruben een darmafsluiting te hebben. Hij wordt overgebracht naar een academisch ziekenhuis waar hij onmiddellijk wordt geopereerd.
Wat volgt is een emotioneel verhaal waar onnoemelijk veel leed en verdriet uit spreken, maar ook de moed om steeds weer op te komen voor dat kleine, weerloze mannetje. Geen leed wordt hen gespaard, de ene operatie volgt op de andere en net als het wat beter lijkt te gaan, wordt hij weer geplaagd door een infectie. Het wordt een strijd die niet te winnen is. Op 30 juni 2007 overlijdt Ruben. Het verhaal stopt hier echter niet. Fred De Raden vertelt oo…Lees verder
De eerste indruk die de lezer van dit boek krijgt, is dat het vooral een grote aanklacht richting een aantal kinderartsen, chirurgen en verpleegkundigen lijkt. De meeste van hen worden neergezet als harde, onbewogen zelfs nogal eens hardvochtige mensen. Geen gevoel voor de doodzieke baby, die tenslotte - vier maanden oud - sterft. Geen benul van wat dat met ouders doet, die dag en nacht worden geconfronteerd met angst en dan weer (vergeefse) hoop. De vader beschrijft het zo, dat lezers dat tot in hun botten zullen meevoelen. De auteur weet het immense verdriet van hem en zijn vrouw over te brengen. Na de dood van zijn zoontje ervaart hij gelukkig ook troost en merkt hij tenslotte zelfs milder te staan tegenover de artsen en verpleegkundigen, die (een citaat) 'zelfs in het slechtste geval niets met kwade opzet deden'. Een ontroerend document van angst en verdriet, dat menigeen zal aanspreken. De moeite waard.