Boek
Nederlands

Andermans dochter

Elaine Kagan (auteur)

Andermans dochter

Een vrouw gaat op zoek naar haar biologische ouders en ervaart dat de liefde tussen ouders en kinderen en tussen man en vrouw heel verschillende vormen kan aannemen.
Onderwerp
Adoptie
Titel
Andermans dochter
Auteur
Elaine Kagan
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Somebody's baby
Uitgever
Amsterdam: Archipel, 2000
311 p.
ISBN
90-295-2539-8

Besprekingen

In drie uur had ik William Cole McDonald praktisch alles verteld wat er over me te weten viel. Ik had geen idee waarom. Ik kon gewoon met hem praten -- het was alsof ik zestien jaar had gewacht op zijn komst, zodat ik nu kon losbarsten". Aan het woord is Jenny Jaffe, dochter van een bemiddeld joods echtpaar uit de burgerij van Kansas City. Ze is halsoverkop verliefd geworden op Will, een enkele jaren oudere pompbediende uit een sociaal gezin die een wild leven heeft geleid en zelfs twee keer een gevangenisstraf moest uitzitten voor gewapende overvallen. De ouders zien een relatie in het geheel niet zitten en zullen er alles aan doen om de geliefden voorgoed te scheiden. Jenny blijkt echter zwanger en zal haar kind, een meisje, in een tehuis baren, waarna het ter adoptie wordt aangeboden. Dertig jaar later zal dit adoptiekind, Claudia, op zoek gaan naar haar beide ouders en er zelfs in slagen een antwoord te vinden op vragen die voor alle betrokkenen open waren gebleven.

Ande…Lees verder
Een meisje uit een goed milieu en een jongeman, omschreven als een 'foute' jongen, worden smoorverliefd op elkaar. Het meisje wordt zwanger; de twee willen trouwen, maar op een gemene manier steekt de moeder daar een stokje voor. Het meisje moet haar kind afstaan. De tweede helft van het boek laat lezen hoe het opgegroeide liefdeskind een zoektocht onderneemt naar haar biologische ouders. Die zoektocht is sterker en boeiender dan het eerste helft. Iets om ademloos te lezen. Je vraagt je als lezer af: gaat het echt zo in Amerika? In Californië? Manhattan? Het slot van het verhaal is redelijk onverwacht en ook daarom goed: het zoekende kind ontdekt dat er eigenlijk niets veranderd is als ze haar 'echte' ouders heeft gevonden: de 'echte' ouders blijken nog steeds een liefdespaar, terwijl ze daar echt niet op rekenden, integendeel. Dit boek zal met veel interesse worden gelezen door vooral veel vrouwen. Vrij kleine maar vette letter. Van de Amerikaanse schrijfster en actrice verschenen ee…Lees verder