Boek
Nederlands

Jaap Aap

Dolf Verroen (auteur), Nicolle Van den Hurk (illustrator)
+1
Jaap Aap
×
Jaap Aap Jaap Aap
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar

Besprekingen

Een sympathiek verhaal, deze tekst over het jongetje Jaap die zich verveelt op zijn eentje en liever een echte aap wil dan de knuffelaap, de zoveelste knuffel die zijn papa hem geeft. Papa neemt Jaap mee naar de dierentuin, met leuke apen, maar ook een afgezonderde, bange aap die blij is met de aandacht die Jaap hem schenkt. Uiteindelijk schenkt Jaap hem zijn knuffelaap, en wordt hij zelf verrast door het bericht dat er een zusje op komst is.

Het boek vijf heeft een duidelijke plot. Er gebeurt veel en er zijn heel wat dialogen. In de taal valt de variatie in werkwoorden op. Voor het eerst komen er zinnen voor die meer dan één regel belopen. In de leeslat achteraan wordt leeservaringniveau D opgegeven, wat wellicht te maken met de nadruk op gevoelens en het zich kunnen inleven in het perspectief van een aap. De tekeningen van Nicolle van den Hurk zijn duidelijk en dynamisch, maar wel wat gewoontjes vergeleken met andere boeken in de serie. [Chris Bulcaen]
Jaap voelt zich alleen en wil eigenlijk een broer. Vader geeft hem een nieuwe knuffelaap, maar dat was niet de bedoeling. Ze gaan naar de dierentuin en zien daar een eenzame aap. Jaap wordt vriendjes met de aap en geeft hem zijn knuffelaap. Uiteindelijk blijkt moeder zwanger van een zusje. Deel 5 uit de serie Ik lees, bestemd voor leerlingen die 8 maanden leesonderwijs hebben gehad. Eenvoudig maar ook aansprekend verhaal in een fraai uitgevoerd boekje dat de doelgroep (kinderen uit groep 3) zal aanspreken. Rustige bladspiegel met korte zinnen steeds op een regel. Bevat veel leuke gekleurde illustraties die het verhaal ondersteunen. Op de voorkaft staat Jaap met knuffelaap en de echte aap. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Dolf Verroen

Rudolf Johan (Dolf) Verroen (Delft, 20 november 1928) is een Nederlandse schrijver, criticus en vertaler.

Levensloop

Dolf Verroen studeerde Frans in Den Haag en werkte bij verschillende boekenwinkels en kantoren. Tevens heeft hij als nacht-editor bij Het Vrije Volk gewerkt.

Verroen schreef zijn eerste boek al toen hij net veertien jaar was: Het boek van Jan-Kees, dat wel pas uitgegeven zou worden in 1958. Het eerste boek van hem dat gepubliceerd werd, was een bundel gedichten In los verband met tekeningen van Miep de Leeuwe en Willy Rieser (1955). In 1956 volgde Van eeuwigheid tot amen, een novelle die met Het zwarte licht van Harry Mulisch genomineerd werd voor de Stadprijs van Amsterdam. Daarna volgden enkele romans en de verhalenbundel Onderdak.

In de periode daarna hield hij zich voornamelijk bezig met vertaalwerk. Hij vertaalde o.a. Mirjam het monster, een kinderboek va…Lees verder op Wikipedia

Suggesties