Boek
Nederlands

Het ware verhaal van het monster Billy Dean

David Almond (auteur), Annelies Jorna (vertaler)
+1
Het ware verhaal van het monster Billy Dean
×
Het ware verhaal van het monster Billy Dean Het ware verhaal van het monster Billy Dean

Het ware verhaal van het monster Billy Dean

Billy is de zoon van een zondige priester. Pas na dertien jaar komt hij voor het eerst met de echte wereld in aanraking. Men gelooft dat hij met de doden kan communiceren. Maar is hij een held of een monster? Vanaf ca. 16 jaar.
Titel
Het ware verhaal van het monster Billy Dean
Auteur
David Almond
Vertaler
Annelies Jorna
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The true tale of the monster Billy Dean telt by hisself
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
287 p.
ISBN
9789021441832 (paperback)

Besprekingen

In de jeugdliteratuur heeft de Britse schrijver David Almond ongeveer het hoogste bereikt wat een auteur zich wensen kan. Al van bij zijn debuut Skellig (De schaduw van Skellig in 1998) zijn Almonds adolescentenromans veelvuldig geprezen, bekroond en vertaald, en voor zijn hele oeuvre kreeg hij de Hans Christian Andersen Medal, die ook wel eens 'de kleine Nobelprijs voor de jeugdliteratuur' wordt genoemd. Daarbij heeft Almond internationaal een trouwe schare lezers opgebouwd die zeker niet alleen uit kinderen en jongeren bestaat. Op de achterflap wordt Het ware verhaal van het monster Billy Dean Almonds eerste roman voor volwassenen genoemd, maar de grens met zijn proza voor adolescenten is erg dun. Het enige opvallende verschil is dat het hoofdpersonage Billy Dean opgroeit tot een volwassene. Thematisch en stilistisch is het boek even uitdagend als de rest van Almonds werk.
Het verhaal begint in de kindertijd van Billy: hij leeft in een dystopische wereld, i…Lees verder
Billy Dean leeft vanaf zijn geboorte verborgen in een kelder. Op de dag van zijn geboorte wordt zijn dorp Blinkbonny vernietigd door een zelfmoordcommando. Na dertien jaar komt hij in de gewone wereld in huis bij zijn moeder. Zijn vader, een priester, is verdwenen. Door de vroedvrouw wordt Billy voorbereid om via spiritistische seances doden op te roepen. Hij wordt een held als hij genezingen verricht. Alles kantelt als hij zijn moeder in doodsnood hoort en oog in oog met zijn vader komt te staan. De auteur is bekend van jeugdboeken als 'De schaduw van Skellig' (Zilveren Griffel 2000). De ik-figuur is de latere Billy Dean die terugkijkt op zijn jeugd. Soms vereenzelvigt hij zich (als ik), en dan weer beschrijft hij (als hij). In alles wat hij meemaakt, zie je de groei van kind naar volwassene. Met de magie als leidraad. Kan hij zijn heldenstatus aan of wordt hij een monster? Een tijdloos verhaal in monoloogvorm, in fonetische spelling. Taal en vertelsituatie vereisen wel wat van de le…Lees verder

Over David Almond

David Almond (Felling, bij Newcastle, 15 mei 1951) is een Brits kinderboekenschrijver. Hij heeft meerdere boeken en romans geschreven, die elk goed werden ontvangen door critici.

Almond studeerde aan de University of East Anglia. Zijn werken zijn doorgaans filosofisch van aard, en derhalve te lezen door zowel kinderen als volwassenen. Een terugkerend thema in zijn werken is de relatie tussen twee tegenpolen, zoals leven en dood en realiteit en fictie.

In 2000 ontving hij de Zilveren Griffel voor het boek De schaduw van Skellig. Zijn boeken De wildernis, Het zwarte slik en De vuurvreter zijn beloond met een Zilveren Zoen. In 2010 ontving hij de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, een oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers, soms wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd.

Bibliografie