Boek
Nederlands

Aarduitwrijvingen : gedichten

Aarduitwrijvingen : gedichten

Deze bundel, vrucht van een verblijf in Death Valley, is een verzameling van veranderlijke landschappen en de wisselende lichamen die zich erin voortbewegen.
De gedichten zelf zijn evenzovele oefeningen in waarneming. In de ruimten tussen aanblik en uiterlijke verschijning ontstaan beelden, onderhevig aan kleuren, texturen en zintuigen. En deze beelden rijgen zich aaneen tot wat misschien w
Titel
Aarduitwrijvingen : gedichten
Auteur
Charlotte Van den Broeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2021
67 p.
ISBN
9789029539722 (paperback)

Besprekingen

In de halsaanzet van de heuvel

In haar nieuwe bundel Aarduitwrijvingen wil Charlotte Van den Broeck iets anders dan poëzie die vooral het verstand aanspreekt. Haar gedichten bezorgen ons een lichamelijke gewaarwording.

Niet toevallig is 'Immersie' de titel van het openingsgedicht van Aard­uitwrijvingen. In deze bundel dompelt Charlotte Van den Broeck de lezer onder in een taallandschap, dat tegelijkertijd een lichaam is. Wie deze gedichten leest, doet iets lijfelijks. Ons lichaam heeft een soort kennis die aan het denken voorafgaat en die wordt hier aangesproken bij het lezen.

Voor een gezamenlijk onderzoeksproject reisde Charlotte Van den Broeck met videaste Jana Coorevits naar de verhitte Death Valley in Californië. Behoorlijk wat gedichten zijn in dit landschap gesitueerd. In zekere zin is deze bundel de neerslag van hun ervaringen in taal. En in beeld. Want je wordt meteen in de juiste modus gebracht door het prachtige beeld op de cover. Je kijkt niet alleen naar het sierlijke lichaam van een vrouw, maar ook naar een vrouwelijk landschap. Als we een landschap observeren, kunnen we stilstaan bij de wisselwerking tussen organismen, waartoe ook de mens behoort, en niet-levende el…Lees verder

Over Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, 29 juni 1991) is een Vlaams dichter en schrijver.

Biografie

Van den Broeck studeerde taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent en vervolgde met woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

In 2013 stond ze in de top honderd van de Turing Gedichtenwedstrijd. Ze maakte deel uit van het Turnhoutse Collectief Dichterbij en van het losse samenwerkingsverband 10 op de Schaal van Dichter, dat in mei 2015 onder die naam een cd met poëzie op de markt bracht. In het Poëziebordeel van Vonk en Zonen, Ondernemers in de letteren, treedt zij van bij aanvang op als Lulu Wedekind. Ze tourde mee met Saint Amour 2015. In september 2015 sloot ze de 33ste Nacht van de Poëzie af in Utrecht en kon die hierdoor de volgende editie in september 2016 openen.

In januari 2015 debuteerde ze bij De Arbeiderspers met Kameleon, een bundel beeldende en verhalende gedichten. Op gedichtendag in …Lees verder op Wikipedia