Boek
Nederlands
Tegen de achtergrond van de Duitse geschiedenis wordt een weesmeisje begin 19e eeuw tegen alle maatschappelijke weerstand in lerares en krijgt een relatie met de avontuurlijke zoon van een rijke grootgrondbezitter.
Titel
Olga : roman
Auteur
Bernhard Schlink
Vertaler
Marcel Misset
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Olga
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2018
302 p.
ISBN
9789059368019 (hardback)

Besprekingen

De Tweede Wereldoorlog voorbij

Dat een boek over de Duitse geschiedenis verder kijkt dan de Tweede Wereldoorlog, kunnen we alleen maar toejuichen. Met Olga kaart Bernhard Schlink thema's aan waarover nog altijd weinig geschreven wordt, zoals het Duitse kolonialisme en het lot van de Duitstalige vluchtelingen uit Oost-Europa. Jammer genoeg komen die zaken veel te vluchtig voorbij.

Het liefdesverhaal tussen het weesmeisje Olga en de rijke ondernemerszoon Herbert staat voorop. In het eerste deel krijgen we een chronologisch overzicht van Olga's leven. In het tweede deel haalt de behoorlijk saaie ambtenaar Ferdinand herinneringen op aan de oude naaister met wie hij in zijn kindertijd bevriend raakte. In het derde deel lezen we de brieven die Olga aan Herbert schreef. Pas dan komt ze echt tot leven, maar het boek is dan al een eind gevorderd.

Ook al stelt de roman op sommige punten teleur, Schlink zet toch heel wat sterke scènes neer. Een hoogtepunt is het moment waarop de dove Olga op de vlucht slaat voor het oorlogsgeweld, en ondanks de bommenwerpers en machinegeweren door een doodse stilte omgeven blijft. Zelfs een minder beklijvend boek van Bernhard Schlink blijft lezenswaardig.

Vertaald door Marcel Misset, Cossee, 320 blz., 18,99 € (e-boek 9,49 €).

Een ongelijke maar echte liefde …

Een ongelijke maar echte liefde.

De Duitse schrijver Bernhard Schlink verwierf na 1995 wereldfaam met zijn roman Der Vorleser. Daarin ontdekt een jurist dat de oudere tramconductrice met wie hij als scholier een relatie heeft gehad bewaakster is geweest in Auschwitz. In Olga, zijn jongste roman, beïnvloedt de rampzalige Duitse geschiedenis in de eerste helft van de twintigste eeuw het leven van de beide hoofdpersonen Olga en Herbert, die tegen het einde van de negentiende eeuw werden geboren, toen Duitsland nog een keizerrijk was. Olga sterft na twee wereldoorlogen in 1973 in West-Duitsland. Herbert heeft een Noordpoolexpeditie kort voor de Eerste Wereldoorlog niet overleefd.

Olga is een mooie, meerstemmige roman over een hoogst ongelijk liefdespaar. In het eerste deel is Schlink de verteller. Olga is een geëngageerde lerares. Herbert is de zoon van een rijke grootgrondbezitter. Ze raken verliefd op elkaar, maar van trouwen kan vanwege het klassenverschil geen sprake zijn. Hun liefde trotseert all…Lees verder

Het verhaal van een bijzondere vrouw. Eind achttiende eeuw wordt Olga wees en begin negentiende eeuw volgt zij een opleiding tot lerares tegen allerhande maatschappelijke en familiaire weerstanden in. Zij ontmoet als kind de twee kinderen van de rijkste man uit de omgeving en wordt verliefd op de zoon, Herbert. De relatie wordt niet geduld door de ouders, maar blijft bestaan, ondanks dat Herbert een rasavonturier is en altijd weg en op zoek. De door zijn wereldberoemde roman ‘De voorlezer’ zeer bekende Duitse auteur (1944) vertelt het verhaal van Olga uit drie verschillende perspectieven in drie hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk is Olga kind en een jonge vrouw, in het tweede is ze volwassen en een oude vrouw. Ook wordt duidelijk wie de verteller is. Het laatste hoofdstuk bevat de brieven van Olga aan Herbert. Een indrukwekkende, magistrale roman van een van Duitslands beste contemporaine schrijvers. Door gebruik te maken van een zeer terughoudende, bijna journalistieke schrijf- en…Lees verder

Over Bernhard Schlink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ps45md

Bernhard Schlink (Großdornberg bij Bielefeld, 6 juli 1944), is een Duits schrijver en jurist.

Biografie

Schlink groeide op in Heidelberg en studeerde daar rechten. In 1975 promoveerde hij. Vervolgens was hij verbonden aan diverse universiteiten. Van 1992 tot aan zijn emeritaat in 2009 was hij hoogleraar in de Staats- en bestuursrecht en rechtsfilosofie aan de Humboldt-Universiteit in Berlijn.

Werk

Schlinks carrière als schrijver begon met een reeks detectiveromans met als hoofdpersoon Selb, een naam die afgeleid is van het Duitse woord voor "zelf". In 1995 publiceerde hij Der Vorleser (De voorlezer), dat handelt over een tienerjongen die een relatie heeft met een oudere vrouw die plotseling verdwijnt, maar die hij weer ontmoet als hij tijdens zijn rechtenstudie een zaak over oorlogsmisdaden bijwoont. Het boek (en de film) werd een bestseller en al snel in tientallen talen vertaald. …Lees verder op Wikipedia