Boek
Nederlands

Ladies first : first ladies

Annemie Struyf (auteur)

Ladies first : first ladies

Portretten van bekende en onbekende vrouwen over de hele wereld die grootse ambities koesteren of uitzonderlijk projecten realiseren.
Titel
Ladies first : first ladies
Auteur
Annemie Struyf
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
287 p. : ill.
ISBN
9789020977622

Besprekingen

Een boek in het zog van een tv-serie, niet als loutere reproductie, maar als aanvulling, omdat papier "geduldiger is, meer nuance en reflectie verdraagt", aldus Annemie Struyf. Ze reisde de wereld rond op zoek naar vrouwen 'met een verhaal'.

Met Paula en Monique maakte ze opnieuw de reis die hen een paar jaar eerder bijna het leven had gekost toen ze werden ontvoerd in de woestijn van Mali. In Niger bezoekt Struyf een 'fistuladorp' waar zwaar getraumatiseerde en vaak verstoten vrouwen de kans krijgen op een behandeling en een beetje hoop voor de toekomst. Sandra Roelofs vertelt hoe ze als echtgenote van Michail Saakasjvilli plots presidentsvrouw van Georgië werd. Ook de Australische Kirsty Sword werd first lady nadat ze jarenlang als spionne actief was in de Oost-Timorese onafhankelijkheidsstrijd. Overigens hoef je niet aan de zijde van een president te staan om grootse dingen te realiseren. Oogarts Margreet organiseert al jaren oogkampen in de bergen van Nepal, waar ze onder e…Lees verder
Dit boek gaat terug op een gelijknamige serie op de Vlaamse televisie waarvoor journaliste Annemie Struyf de wereld rondreisde op zoek naar vrouwen ‘met een verhaal’. Aan de hand van interviews en een groot aantal kleurenfoto's maken we kennis met gewone en ongewone vrouwen, die grootse ambities koesterden of uitzonderlijke projecten realiseerden. Zo lezen we over de Zeeuws-Vlaamse Sandra Roelofs, die als echtgenote van Michail Saakasjvilli plots presidentsvrouw van Georgië werd. Oogarts Margreet organiseert dan weer oogkampen in de bergen van Nepal, waar ze onder erbarmelijke en soms gevaarlijke omstandigheden operaties uitvoert. Verder maken we o.m. kennis met diva Cecilia Bartoli en lezen we over de dertien koninginnen van Swaziland, die echter niet bereikbaar zijn voor commentaar. Het boek eindigt met het portret van ‘gewone’ vrouwen uit Palestina en Afghanistan. Naast deze levensverhalen van sterke vrouwen kun je tussendoor ook korte dagboekfragmentjes lezen over de lotgevallen v…Lees verder

Over Annemie Struyf

Annemie Struyf (Schoten, 4 februari 1961) is een Belgische journaliste en moeder van vijf kinderen. Ze is voornamelijk bekend als de ene helft van de meisjes van 40 uit De laatste show en van haar tv-docusoap In Godsnaam. Struyf is ook schrijfster van boeken over wereldproblemen. Lieve Blancquaert is haar vriendin en compagnon die de foto's maakt.

Biografie

Struyf studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en werkte daar ook een tijd als pedagogisch onderzoeker. Op haar 35e stapte ze in de journalistiek. Eerst werkte ze voor Knack Weekend en momenteel voor televisie.

Bibliografie en filmografie

Boeken

Annemie Struyf heeft, samen met hartsvriendin en fotografe Lieve Blancquaert, een paar boeken geschreven.