Boek
Nederlands

Iemand : gepakt door Zuid-Afrika

Annemie Struyf (auteur), Lieve Blancquaert (fotograaf)
Journaliste Annemie Struyf en fotografe Lieve Blancquaert reizen samen door het wondermooie Zuid-Afrika.;;;Een hectische, aangrijpende zoektocht naar al die simpele dingen die van niemand iemand maken. Voor de ene zo vanzelfsprekend, maar voor de andere zo onbereikbaar: een huis, een bed, water, eten, gezondheid, respect;;;Persoonlijke, maar tegelijk universele verhalen tussen waarheid en verzoeni
Titel
Iemand : gepakt door Zuid-Afrika
Auteur
Annemie Struyf
Fotograaf
Lieve Blancquaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
176 p. : ill.
ISBN
9789020983203

Besprekingen

Op vraag van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking, dat naar aanleiding van 15 jaar samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika een boek wilde uitgeven, gingen journaliste Annemie Struyf en fotografe Lieve Blancquaert in het land van de regenboog op zoek naar verhalen van individuele mensen die telkens op hun eigen manier de gedrevenheid, de inzet en de betrokkenheid bij specifieke projecten belichamen. Een zoektocht, zoals het in Iemand: gepakt door Zuid-Afrika wordt verwoord, naar "al die simpele dingen die voor de ene zo voor de hand liggen, maar voor de andere zo onbereikbaar zijn: een huis, een bed, water en eten, gezondheid, respect. Al die dingen die van niemand iemand maken." Vandaar ook de titel van dit boek: in woord en beeld krijgen de geportretteerde personen een stem, worden ze gehoord in een land waar ze een onophoudelijke strijd leveren voor een menswaardig bestaan voor zichzelf en voor de mensen van wie ze zich het lot hebben aangetrokken.
Lees verder
Dit boek — een initiatief van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) — verscheen naar aanleiding van de 15-jarige samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika. Journaliste Annemie Struyf en fotografe Lieve Blancquaert vertellen in woord en beeld verhalen van mensen die betrokken zijn bij verschillende sociaal-economische projecten. We lezen hoe zij strijden voor een menswaardig bestaan, zowel voor zichzelf als voor de mensen van wie ze zich het lot hebben aangetrokken. Tegelijk geven de gesprekken en zwart-witfoto’s een beeld van de uitdagingen waarvoor Zuid-Afrika staat: het samenleven van blank en zwart, de problemen op het vlak van onderwijs, milieu, criminaliteit etc. Centraal staat het verlangen 'iemand' te zijn in een samenleving waarin er gaandeweg meer aandacht is voor individuele bekommernissen. Na elk verhaal volgt een korte voorstelling van het project, en achteraan vind je een kaart van Zuid-Afrika en een tekst over de inspanningen van de Vlaamse ov…Lees verder

Over Annemie Struyf

Annemie Struyf (Schoten, 4 februari 1961) is een Belgische journaliste en moeder van vijf kinderen. Ze is voornamelijk bekend als de ene helft van de meisjes van 40 uit De laatste show en van haar tv-docusoap In Godsnaam. Struyf is ook schrijfster van boeken over wereldproblemen. Lieve Blancquaert is haar vriendin en compagnon die de foto's maakt.

Biografie

Struyf studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en werkte daar ook een tijd als pedagogisch onderzoeker. Op haar 35e stapte ze in de journalistiek. Eerst werkte ze voor Knack Weekend en momenteel voor televisie.

Bibliografie en filmografie

Boeken

Annemie Struyf heeft, samen met hartsvriendin en fotografe Lieve Blancquaert, een paar boeken geschreven.

Suggesties