Boek
Nederlands

Deserteren : novelle

Annelies Verbeke (auteur)
+1
Deserteren : novelle
×
Deserteren : novelle Deserteren : novelle

Deserteren : novelle

In de reeks:
Genre:

Besprekingen

Therapiesessie in boekvorm

Novelle. Of Annelies Verbeke een novelle wilde schrijven in de promotieserie over psychische problematiek 'Te Gek!?'? Het moest gaan over hoogsensitiviteit, een onderwerp waar ze vast iets mee had. Verbeke hapte toe en schreef een verbazingwekkend veelzijdig stuk proza dat nauw blijkt aan te sluiten bij haar thematiek.

Deserteren begint enigszins geforceerd: de auteur laat zich door haar beide schaduwzijden, Moeke en Maarschalk - 'een ronde vrouw met een schort' en een 'militair uit een ver verleden' - uit haar zelfgegraven graf slepen. Daar lag de auteur met wie het al een tijdje 'niet zo heel, heel goed' ging zich in zelfbeklag te wentelen. Het schrijven lukte niet ('al wat ze aanraakt, verandert in stront') en ze is uitgeput. Dat weten trouwe Verbeke-watchers al van het verhaal 'De beer' in de bekroonde verhalenbundel Halleluja (2017), waarin de oververmoeide auteur als morsige beer ontwaakt. Moeke en Maarschalk nemen haar mee naar haar werkkamer, waar ze een therapeutische sessie opzetten. Uitgenodigd zijn Werther, de hoofdpersoon van het beroemde Die Leiden des jungen Werthers, zijn beminde Lotte en hun creator Goethe, diezelfde Lotte als dame-op-leeftijd Charlotte, en Thomas Mann, die met Lotte in Weimar een biografie van Goethe en een portret van haar schreef. De negende die aanschuift en …Lees verder

De hoofdpersoon, een schrijver, ligt in haar zelf gegraven graf. Haar schaduwzijden halen haar eruit en organiseren een bijeenkomst met de bekende schrijvers Mann en Goethe en hun personages Goethe, Charlotte en Werther. Wat volgt is een discussie vol literaire citaten, sombere overpeinzingen over de liefde, over kritiek van jezelf en anderen en gevatte opmerkingen over het leven in het algemeen en het schrijverschap. De Amerikaanse psychologe en specialist in hoogsensitiviteit Elaine zit de bijeenkomst voor. Al ziet zij het als groepstherapie, door het overdadige drankgebruik van de deelnemers en andere factoren, raakt Elaine volledig in de stress en wordt het een totale chaos met als dramatische hoogtepunt de zelfmoord van de hoogsensitieve Werther. Dan ontmoet de schrijver haar vijand en kan ze al wat ze geleerd heeft van de anderen toepassen. Dit boek, over een imaginaire ontmoeting waarbij de hoofdpersoon, een auteur, zich ook tot de lezer richt, leest lekker weg. Kennis van de l…Lees verder

Over Annelies Verbeke

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Annelies Verbeke (Dendermonde, 6 februari 1976) is een Vlaams schrijfster.

Levensloop

Ze studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent en scenarioschrijven aan het RITCS te Brussel. Haar scenario Dogdreaming werd geselecteerd voor European Pitch Point 2003, een scenariowedstrijd tijdens het Filmfestival van Berlijn. Eind 2003 verscheen haar roman Slaap!, waarmee zij de Debuutprijs voor 2004 won.

Haar werk won een aantal prijzen, waaronder de prestigieuze F. Bordewijk-prijs in 2015 en verscheen in 22 talen. In 2016 won ze de Opzij Literatuurprijs voor Dertig dagen. In februari 2018 won ze de vierde J.M.A. Biesheuvelprijs voor Halleluja. In 2022 werden de Jana Beranováprijs en de Ultima aan haar toegekend.

Bibliografie

Romans