Boek
Nederlands

De verdovers : roman

Anna Enquist (auteur)
+1
De verdovers : roman
×
De verdovers : roman De verdovers : roman

De verdovers : roman

Genre:

Besprekingen

In het kader van het project ‘Schrijver op de afdeling’ liep Anna Enquist in de herfst van 2010 en de winter van 2011 mee op de anesthesieafdeling van het VU medisch centrum in Amsterdam. In de gefictionaliseerde roman die daaruit voortvloeide, confronteert ze de anesthesie met haar eigen vakgebied, de psychoanalyse. De psychoanalytische laag wordt vertegenwoordigd door psychiater Diederik (‘Drik’) de Jong. Tijdens gesprekssessies maakt hij zijn patiënten bewust van de onbewust geworden oorzaken die aan de grondslag van hun trauma’s liggen. Via therapie probeert Drik vervolgens hun geestelijke pijn te genezen. De anesthesiologische pijler in de roman wordt belichaamd door dokter Suzan Lagrouw. Professioneel gezien doet zij net het tegenovergestelde van haar broer Drik. Door te verdoven wil Suzan immers voorkomen dat haar patiënten tijdens de operatie bewust fysieke pijn lijden.
In het begin van De verdovers staat de 27-jarige Allard Schuurman op het punt om Driks praktijk…Lees verder
De nieuwe roman van Anna Enquist is gecomponeerd in sonatevorm: expositie, doorwerking, reprise, coda. Voor dit boek heeft Enquist deelgenomen aan het project ‘Schrijver op de afdeling’ van het VU Medisch Centrum. Zij koos voor het meelopen op de afdeling anesthesiologie. Een familieroman, die tegelijk speelt met het genre van de doktersroman, is hieruit voortgekomen. Een psychiater, die zijn vrouw verloren heeft, hervat zijn praktijk en krijgt een student in leertherapie. Die student komt later in stage bij de zus van de psychotherapeut, een anesthesiologe. De disciplines van doorvoelen en benoemen versus verdoven komen tegenover elkaar te staan. Benaderwijze van de omgang met leed en pijn worden neergezet binnen een familie en relatie constellatie – er is een overmaat aan familieleed. Professionaliteit wordt met voeten getreden doordat mensen de grenzen van het particuliere overschrijden. Een opvallend licht geschreven roman, ondanks veel medisch jargon, met een zware thematiek, di…Lees verder

Over Anna Enquist

CC BY 3.0 - Foto van/door Librairie Mollat

Anna Enquist (Amsterdam, 19 juli 1945) is het pseudoniem van de Nederlandse schrijfster en dichteres Christa Widlund-Broer. Ze is psychoanalytica en debuteerde in 1991 met de poëziebundel Soldatenliederen. Met haar eerste roman Het Meesterstuk (1994) vestigde ze meteen haar naam als schrijfster.

Veel romans en bundels van Enquist zijn ook uitgebracht als E-boek, grootletterboek of luisterboek (voorgelezen door Enquist zelf) of Daisy-luisterboek, en daarnaast in diverse talen vertaald.

Biografie

Enquist groeide op in Delft als oudste kind en dochter van Lambertus Johannes Folkert (Bert) Broer (1916–1991) en Gabriëlle Elberta (Lina) van Delden (1916–2017). Haar vader was van 1949 tot 1960 hoogleraar in de aero- en hydrodynamica aan de TH Delft en daarna tot 1981 hoogleraar en vakgroepvoorzitter theoretische natuurkunde aan de TH Eindhoven. Enquist studeerde na het gymnasium-A klinische psychologie in Le…Lees verder op Wikipedia