Boek
Nederlands

Winger

Andrew Smith (auteur), Sandra Van de Ven (vertaler)
+1
Winger
×
Winger Winger
In de reeks:
Winger; 1
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Ryan Dean West (14, ik-figuur) is naar het strafgebouw van zijn internaat verbannen. Hij vindt zichzelf een loser, maar redt het prima tussen zijn oudere klasgenoten. Dan slaat het noodlot keihard toe. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Winger
Auteur
Andrew Smith 1959-
Vertaler
Sandra Van de Ven
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, © 2017
446 p. : ill.
ISBN
9789026143557 (paperback)

Besprekingen

Ryan Dean West, (14, ik-figuur) wordt vanwege zijn positie in het rugbyteam van de Pine Mountain highschool Winger genoemd. Hij is de jongste en de slimste van de klas. Winger vindt zichzelf een loser. Voor de meisjes is hij te jong; de jongens zijn allemaal minstens twee jaar ouder. Aan het begin van het verhaal is hij verbannen naar Het Kansgebouw. Hier moet hij opboksen tegen ruwe jongens die hem drank voeren en dwingen te pokeren. Hij ziet overal enge mensen, maar die angst zit in zijn hoofd. Hij redt zich dankzij zijn humor, zijn studentikoze taalgebruik, zijn sportprestaties en zijn tekentalent. Zij strips staan in het boek. Daarbij blijkt zijn onhandigheid juist zijn charme en verovert hij uiteindelijk zijn grote liefde Annie. Dan overkomt zijn wijze vriend, de homoseksuele Joey, het ergst denkbare en is Winger letterlijk met stomheid geslagen. Eerste deel van een reeks in wording over de volwassenwording van de vroegrijpe scholier Ryan Dean West. West lijkt op Adrian Mole, maa…Lees verder

Over Andrew Smith

Andrew Smith (Hawick, Schotland, 3 december 1797 – Londen, 11 augustus 1872) was een Schotse militaire arts, onderzoeker, etnoloog en zoöloog.

Hij behaalde in 1819 zijn artsexamen aan de Universiteit van Edinburgh. In 1816 werd hij opgenomen bij de geneeskundige dienst van het Britse leger.

Zuid-Afrika

Tussen 1820 en 1837 verbleef hij als militair arts in Zuid-Afrika. In die periode beschreef hij een groot aantal dieren die nieuw waren voor de wetenschap. Daarom wordt hij wel de vader van de Zuid-Afrikaanse dierkunde genoemd. Op de IOC World Bird List staan alleen al 87 door hem beschreven vogelsoorten waaronder de Zuid-Afrikaanse kuiftrap (Lophotis ruficrista), kaalkopkiekendief (Polyboroides typus), vale toerako (Corythaixoides concolor) en roodwangnachtzwaluw (Caprimulgus rufigena). Smith ontmoette Charles Darwin toen hij tijdens zijn reis met de Beagle Zuid-Afrika aandeed. Hij was o…Lees verder op Wikipedia