Boek
Nederlands

Crossed : niets is wat het lijkt

Ally Condie (auteur), Mechteld Jansen (vertaler)
+1
Crossed : niets is wat het lijkt
×
Crossed : niets is wat het lijkt Crossed : niets is wat het lijkt

Crossed : niets is wat het lijkt

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Titel
Crossed : niets is wat het lijkt
Auteur
Ally Condie
Vertaler
Mechteld Jansen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Crossed
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2012
295 p.
ISBN
9789047704027 (paperback)

Besprekingen

Het vervolg op Matched kon niet uitblijven. Een even glossy cover, even ergerlijke titel, nog minder te verantwoorden dan de vorige. Gelukkig is het boek zelf beter dan het eruitziet.
Dit keer volgen we het verhaal niet alleen vanuit het standpunt van Cassia, het hoofdpersonage uit het eerste boek, maar ook door de ogen van de jongen voor wie ze haar veilige leven achter zich heeft gelaten: Ky Marcham. Samen met andere Dwalingen is hij naar de dorpen in de Buiten Provincies getransporteerd om er te dienen als levend lokaas voor de vijand. Hij slaagt erin te ontsnappen, samen met zijn vriend Vick en de jonge Eli, die hij in bescherming neemt. Ze vluchten het Reliëf in, een labyrint van kloven en canyons. Ook Cassia slaagt erin te ontsnappen, in de voetsporen van Ky, samen met Indie, een koppige en gesloten overlever. Wanneer ze elkaar uiteindelijk terugvinden, is het een intens weerzien, maar geen sprookje. Vick is omgekomen, Indie gedraagt zich vreemd, en Ky en Cassia wors…Lees verder
Cassia en Ky wonen in de Unie, een dictatoriale toekomstmaatschappij waarin alle menselijke eigenschappen en gevoelens tot de grond toe worden afgebroken. Samen met enkele van hun vrienden proberen ze te vluchten naar een onbekend gebied waar tegenstanders van dit regime een opstand voorbereiden. Vervolg op 'Matched'*. Het verhaal wordt beurtelings door de hoofdpersonen verteld en op deze wijze wordt veel duidelijk over hun achtergrond en hun diepere gevoelens voor elkaar. Bijzonder is het feit dat de vluchtelingen tijdens hun ontsnapping hun vijanden nooit in levende lijve ontmoeten. Alleen in hun gedachten en in de ontdekking van dodelijke slachtoffers en een verlaten buurtschap komen ze hen tegen. Toch is er altijd de dreiging waardoor het verhaal zeer beklemmend overkomt. Een gelaagd verhaal waarin zelfstandig denken, creativiteit en oog voor de ander geduchte wapens kunnen zijn tegen een onmenselijke samenleving. Vanaf ca. 15 jaar.

Crossed

Dit boek is een vervolg op 'Matched' van dezelfde auteur.
Cassia en Ky werden door de autoriteiten allebei op een verschillende plaats gestationeerd zodat ze geen contact meer kunnen hebben met elkaar. Cassia verblijft in een werkkamp in de provincie. Ze legt zich echter niet bij haar lot neer en gaat op zoek naar Ky. Ky wordt gedwongen om het tegen de vijand op te nemen, maar hij weet dat hij dit nooit zal overleven. Daarom vlucht hij met enkele vrienden en verstopt hij zich in het reliëf. Dit is ook de plaats waar Cassia op zoek gaat naar hem. Na een lange en moeilijke zoektcht vinden ze elkaar eindelijk terug. Ondanks alle moeilijkheden die ze op hun pad tegenkomen, zijn ze toch supergelukkig dat ze weer samenzijn.
Cassia wil zich koste wat het kost aansluiten bij de Opstand en dit veroorzaakt opnieuw een afstand tussen hen. Maar de liefde van Ky voor Cassia is zo groot dat hij haar uiteindelijk toch naar de Opstand volgt.
Dit tweede deel van de trilogie over de U…Lees verder